Jump to content
Sign in to follow this  
You need to play a total of 30 battles to post in this section.
WujekJeff

[VII] Ashitaka

60 comments in this topic

Recommended Posts

[FOAM]
Beta Tester
151 posts
12,081 battles
On 8/20/2019 at 10:31 AM, sarhat0207 said:

Ojej, i ani słowa o tym, ze nazwa Ashitaka jednak się pojawia w literaturze? :Smile_veryhappy:

zobacz kiedy się pojawia i kto jest autorem.

i, proszę cie, jak nie siedzisz w temacie prawie 40 lat to nie podejmuj dyskusji...

Players
377 posts
11,795 battles
2 godziny temu, TomaszJerzy napisał:

zobacz kiedy się pojawia i kto jest autorem.

i, proszę cie, jak nie siedzisz w temacie prawie 40 lat to nie podejmuj dyskusji...

W podanym przeze mnie linku do Amazona są podane dane tej publikacji.

Przytoczone przez mnie opracowanie jest pod edycją Iana Sturtona, z 2008 r.

Gwoli ścisłości, wydane zostało jednocześnie przez Conway Press i Naval Institute Press.

BTW, info o Ashitace od WG z tego co widzę to początek 2017 r.

Edited by sarhat0207

[FOAM]
Beta Tester
151 posts
12,081 battles

jeszcze raz proszę - jak czegoś nie wiesz po prostu zamilcz...
pierwsze wzmianki o Ashitaka to 2014.. przez rosyjskiego "pisarza historycznego", który jest "expertem" w WG

japońskie źródła nie znają pojęcia  Ashitaka, jakiekolwiek źródła....

w starych wydaniach Convay'a nie ma jakiejkolwiek wzmianki - dziwnym trafem się pojawia w poprawionej edycji 2015...
ile masz książek o IJN ??
ile z nich czytałeś??
przypuszczalnie opierasz się na necie... co jest naprawdę "prawdziwym źródłem"...
ilość moich książek o IJN  już moge liczyć w setkach kilogramów, wiele z nich czytanie wielokrotnie...

jak czegoś nie wiesz - milcz bo się zbłaźnisz...

[GLORY]
Players
454 posts
20,280 battles

jest krótko opisany planowany typ Amagi: Amagi, Akagi, Atago i Takao (ex-Ashitaka).

Krążowniki liniowe typu Amagi miały nosić nazwy Amagi, Akagi, Atago i Takao. Ale Amagi już jest w drzewku japońskim, Akagi - tu nazwa jest trzymana zapewne dla słynnego lotniskowca (który kiedyś się pojawi, zapewne jako premka), a Atago i Takao - nazwy zajęte przez ciężkie krążowniki obecne w grze. Swoją drogą można było zamiast kombinować z Ashitaką dać nazwę np Amagi 1920, ew. nazwać premki krążowniki ciężkie Maya lub Chkai. 

Players
5,402 posts
24,784 battles
3 hours ago, TomaszJerzy said:

Japońska Wiki podaje to źródło. Masz może skan strony 93 ? Tak w ogóle pewnie japoński masz w małym palcu ? Swoją drogą Google translate dobrze tłumaczy go na angielski.

高雄(たかを、当初の計画艦名は愛鷹[46]

46. ^ 片桐大自『聯合艦隊軍艦銘銘伝』(光人社、1993年) p.93

ISBN: 9784769811510

netoff_0001386976.thumb.jpg.ba69bd2207e2cf1bde6224a850d0c8e5.jpg

• Cool 1

Players
377 posts
11,795 battles
5 godzin temu, TomaszJerzy napisał:

jeszcze raz proszę - jak czegoś nie wiesz po prostu zamilcz...
pierwsze wzmianki o Ashitaka to 2014.. przez rosyjskiego "pisarza historycznego", który jest "expertem" w WG

w starych wydaniach Convay'a nie ma jakiejkolwiek wzmianki - dziwnym trafem się pojawia w poprawionej edycji 2015...

A informacja na która ja się powołuję pochodzi najdalej z 2008 r - jest to wyraźnie zaznaczone w opisie wydania. Swoją drogą, jest to poprawione i uzupełnione wydanie tej publikacji z 1987 r.

Wiec przestań naginać rzeczywistość, bo już jesteś grubo poniżej poziomu Wargamingu.

5 godzin temu, TomaszJerzy napisał:

ile masz książek o IJN ??
ile z nich czytałeś??
przypuszczalnie opierasz się na necie... co jest naprawdę "prawdziwym źródłem"...
ilość moich książek o IJN  już moge liczyć w setkach kilogramów, wiele z nich czytanie wielokrotnie...

jak czegoś nie wiesz - milcz bo się zbłaźnisz...

Podałem konkretną publikację wraz ze wskazaniem strony - w przeciwieństwie do Ciebie.

Jedyne co Ty podałeś, to swoje nieweryfikowalne fantazje jakim to niby jesteś ekspertem od floty japońskiej, jakich masz rzekomo japońskich znajomych i i że rzekomo Twoim sąsiadem jest (był?) Janusz Skulski. Jak na razie błaźnisz się Ty.

3 godziny temu, Thorgerder napisał:

Krążowniki liniowe typu Amagi miały nosić nazwy Amagi, Akagi, Atago i Takao. Ale Amagi już jest w drzewku japońskim, Akagi - tu nazwa jest trzymana zapewne dla słynnego lotniskowca (który kiedyś się pojawi, zapewne jako premka), a Atago i Takao - nazwy zajęte przez ciężkie krążowniki obecne w grze. Swoją drogą można było zamiast kombinować z Ashitaką dać nazwę np Amagi 1920, ew. nazwać premki krążowniki ciężkie Maya lub Chkai. 

Wg wskazanego prze mnie opracowania pierwotną nazwą dla Takao to Ashitaka, ale to zmieniono w pewnym momencie.

1 godzinę temu, Odo_Toothless napisał:

Japońska Wiki podaje to źródło. Masz może skan strony 93 ? Tak w ogóle pewnie japoński masz w małym palcu ? Swoją drogą Google translate dobrze tłumaczy go na angielski.

高雄(たかを、当初の計画艦名は愛鷹[46]

46. ^ 片桐大自『聯合艦隊軍艦銘銘伝』(光人社、1993年) p.93

ISBN: 9784769811510

netoff_0001386976.thumb.jpg.ba69bd2207e2cf1bde6224a850d0c8e5.jpg

Dodatkowo anglojęzyczna Wiki

https://en.wikipedia.org/wiki/Amagi-class_battlecruiser

podaje odniesienie (przypis nr 1) do publikacji z 1988 r.:

Katagiri, Daiji (1988). Ship Name Chronicles of the Imperial Japanese Navy Combined Fleet. Japan: Kōjinsha. ISBN 4-7698-0386-9

[DK-PL]
Players
3,026 posts
33,460 battles

Wypadł wczoraj rano z kontenera rekrutacyjnego. Myślałem że to nudny BB jak wszystkie ale przecież w rzeczywistości jak i historycznie to szybki krążownik liniowy, tak więc podoba mi się :Smile_trollface: Wygar jak na ten tier nieziemski. Celność na papierze ciut gorsza od Nagato, jednak 2x lufy więcej to wynagradzają, więc w sumie wychodzi to samo bo salwa jest gęstsza. Gameplay jak na wielkich krążownikach, w sumie taka potężniejsza Azuma, z tą różnicą że nie ma co się bawić HEkami, na tych tierach APki 410 sieją pogrom. Pływam tym w ciągłym ruchu, na flankach i tu przeszkadza słabe AA jak jest CV w grze, bo oczywiście zazwyczaj tylko ja wpadam na pomysł by flankować wrogi team, reszta pcha się środkiem, pod wyspy, żeby zakotwiczyć pod mini i liczyć na spota by se za darmo polobować. Taka gra, a więc jak typowym, dziobującym tankiem się nie sprawdza, strzelanie tylko z przednich wież to marnowanie potencjału tego okrętu, zresztą nawet bez pokaźnych nadbudówek to jest papier i IFHEki zjadają go migiem. Tak więc pływam raczej w ostatniej linii by zdążyć z manewrem skątować gdy leci salwa ciężkich AP zagrażających dewastującym w cytadelę :Smile_veryhappy: Za to dzięki szybkości da się fajnie pushnąć gdy mamy nagły przełom w bitwie.

Problem mam z kapitanem na Ashitakę, żaden nie pasuje, ani z Yamato ani z Azumy (na Yamato brak kamo, na Azumie DE który tu jest zbędny). Cóż, trza czekać na rework perków kapitańskich, wtedy coś się wykombinuje, ale nawet pobieżnie przeglądając jest kilka ciekawych dla takich snajperów (podejrzewam że build będzie pasował identyczny jak dla Slavy):Smile_veryhappy:  

[ODIUM]
Beta Tester
395 posts

Nie jestem fanem BB, ale czasem trzeba odkurzyć tego gruza.

Pancerz tektura ale działa doskonale się spisują. AA bez znaczenia. Nawet niezła mobilność.

shot-22_05.06_18_20.41-0397.thumb.jpg.6f93fb3b78b0eb5f701a814d4b8b39f2.jpg

• Cool 1

[SKKN]
Players
42 posts
8,362 battles

Na VII tierowe rankingówki nie miałem pomysłu co wziąć, to postanowiłem sprawdzić tę kupę żelaza, która do teraz kurzyła się po tym, jak daaawno temu wypadła z jakiegoś kontenera. I oh boi, zakochałem się. Te działa robią sieczkę, rzadko w której bitwie rankingowej nie mam wysokiego kolibra kalibru, większość bitew wygrana, a tych przegranych zwykle gwiazdka jest zachowana. Jest to dość miękkie, prawda, ale większość graczy chyba tego nie wie i jakoś nie zawraca sobie głowy strzelaniem do mnie. Wystarczy gdzieś posiedzieć na drugiej linii i nawalać z daleka, bo działa nie dość, że robią damage to jeszcze w miarę celne są. Co prawda w krążki wchodzą głównie overpeny, ale cytadele to nadrabiają. Zresztą najlepiej jest strzelać do innych pancerników, wtedy wszystko wchodzi normalnie, i i cytadele też wcale nierzadko wtedy wpadają.

Sign in to follow this