Jump to content
Sign in to follow this  
You need to play a total of 30 battles to post in this section.
Zoolanler

[IX] Musashi

180 comments in this topic

Recommended Posts

[QTAZ]
Players
393 posts
12,186 battles

Patrząc na wstępne statystyki - meh, cały hype zniknął.

Jedyne czym klasa Yamato się wyróżnia to działa, a tutaj dostajemy je w znacznie osłabionej(znerfionej) wersji. Już teraz Yamato przy strzelaniu zachowuje się w wiekszości przypadków jak rozrzutnik do gnoju, a tutaj mamy znerfioną sigmę.

Do tego trzeba doliczyć, że nie znamy AA, chociaż patrząc na screen to jest to pierwotne AA tej klasy, czyli 6x127 + kilka 25... czyli słabo, bardzo.słabo.

Co prawda czas przestawienia steru jest prawie o 4s lepszy, i ma o 0,5km lepszy bazowy kamuflaż, ale trzeba będzie poczekać na więcej informacji.

Dochodzą jeszcze takie niuanse jak airdrag i wartość Kruppa, ale to już i tak zapewne tylko unicumów interesuje :)

• Cool 1

[BANCN]
Players
1,660 posts
10,848 battles

Taaa... 460 mm działa wpadające od czasu do czasu, do bitwy z VII to jest to czego ta gra potrzebuje, żeby było w niej mniej BB :fish_palm:

[FXY]
Players
78 posts
19,370 battles
38 minutes ago, Viandinea said:

Taaa... 460 mm działa wpadające od czasu do czasu, do bitwy z VII to jest to czego ta gra potrzebuje, żeby było w niej mniej BB :fish_palm:

No właśnie wszystkie Yorki Belfasty etc. good luck

Players
2,776 posts
6,217 battles
1 hour ago, AmericanIPA said:

Z odsieczą przypłynie Gadjah Mada, Hsienyang i Chung Mu. BB po wyjściu linii ASIA DD nie będą miały łatwego życia.

[QTAZ]
Alpha Tester
2,316 posts
16,775 battles
7 hours ago, Viandinea said:

Znajac moje szczescie i pewnie wiekszosci co ogarniaja BB, to beda same overpeny

7 hours ago, AmericanIPA said:

Jakby teraz yamo bylo takim postrachem, to jest cien tego okretu co byl dawniej.

Szczerze? Nie zamierzam kupowac po bo co? Miss dobrze prowadzony robi bitwe, szybki z dobra pelotka w miare dobre dziala i boski camo, a do tego bat na DD. Po cholere mi krypa ktora jest takim samym klocem jak Yamo? Dziala to sie moze przydadza na BB bo reszta na bank bedzie overpenowala. Tak jak ma miejsce w tej chwili na Yamo

• Cool 1

[LEGIO]
Alpha Tester
2,311 posts
13,227 battles

Akurat Yamato ma bardzo fajne działa, jak długo trzymamy się optymalnego dystansu w walce możemy robić całkiem sporo. 

Co do Musashi - pożyjemy, zobaczymy. Dla mnie dużą zaletą Missouri jest jego uniwersalność: mocne AA oznacza, że nie musimy się aż tak obawiać lotnisk. Jak się ustawimy dziobem, to nasz pancerz sporo przyjmie. Prędkośc i kamuflaż pozwalają na odwrót, zmianę flanki, lub agresywny push. No i do tego dochodzą działa, które całkiem nieźle radzą sobie z przeciwnikiem. 

Jaki będzie Musashi - dowiemy się wkrótce. 

• Cool 1

Players
733 posts
13,631 battles

Wygląda na fajny okręcik dla osób które nie posiadają Yamato. Natomiast dla osób już mających Yamkę lub właśnie kończących tę linię raczej nieciekawy IMO.

[QTAZ]
[QTAZ]
Players
3,382 posts
30,453 battles

Wiecie, jest już jeden precedens z okrętem drzewkowym i bratem bliźniakiem premium tier niżej. I nie bardzo to wyszło. Piszę tutaj o Nagato i Mutsu, gdzie 410 też są przegięciem na t6/t5. Mutsu to szrot według forumowych opinii a drzewkowy tier wyżej Nagato to masakrator. Tutaj może być dokładnie tak samo. Bardzo lubię IJN i pewnie go wygrinduje (jeśli bedzie za free ekspa) Ale nie spodziewam się wielkich rewelacji.

[E--C]
Players
806 posts
10,016 battles
8 hours ago, UrukSzymon said:

Wiecie, jest już jeden precedens z okrętem drzewkowym i bratem bliźniakiem premium tier niżej. I nie bardzo to wyszło. Piszę tutaj o Nagato i Mutsu, gdzie 410 też są przegięciem na t6/t5. Mutsu to szrot według forumowych opinii a drzewkowy tier wyżej Nagato to masakrator. Tutaj może być dokładnie tak samo. Bardzo lubię IJN i pewnie go wygrinduje (jeśli bedzie za free ekspa) Ale nie spodziewam się wielkich rewelacji.

Tyle tylko że Mutsu jest na 6 tierze z paskudnymi losowaniami MM a Nagato na "uprzywilejowanym" T7. Musashi MM tak nie zaboli. Mamy też inny przykład: Belfast i Edynburg, którym gra się lepiej?

Pozdrawiam :Smile_honoring:

[QTAZ]
[QTAZ]
Players
3,382 posts
30,453 battles
12 hours ago, MexicosBocianos said:

Tyle tylko że Mutsu jest na 6 tierze z paskudnymi losowaniami MM a Nagato na "uprzywilejowanym" T7. Musashi MM tak nie zaboli. Mamy też inny przykład: Belfast i Edynburg, którym gra się lepiej?

Różnice między Belfastem i Edynburgiem są na zupełnie innej zasadzie. Inne amo, torpedy i ich brak, radar. W przypadku BBow to jest to przeładowanie, celność i AA. Mutsu ma  jeszcze torpy kosztem pancerza. Ale mnie chodzi właśnie o gorszą charakterystykę dział i AA. Oczywiście to tylko spekuluje. Ale przewiduje że Musashi nie będzie królem BB na T9.

[E--C]
Players
806 posts
10,016 battles
1 hour ago, UrukSzymon said:

Różnice między Belfastem i Edynburgiem są na zupełnie innej zasadzie. Inne amo, torpedy i ich brak, radar. W przypadku BBow to jest to przeładowanie, celność i AA. Mutsu ma  jeszcze torpy kosztem pancerza. Ale mnie chodzi właśnie o gorszą charakterystykę dział i AA. Oczywiście to tylko spekuluje. Ale przewiduje że Musashi nie będzie królem BB na T9.

Spokojnie jeszcze nie wiadomo jakie będzie miał consumable, jeśli dostanie rozbicie to AA będzie całkiem efektywne. Na Missouri początkowo też psioczono że to tylko klon a jak się okazało że zarabia jak szalona to każdy chciał ją mieć (nawet za gruby hajs). 

[QTAZ]
Alpha Tester
2,316 posts
16,775 battles
6 minutes ago, MexicosBocianos said:

Spokojnie jeszcze nie wiadomo jakie będzie miał consumable, jeśli dostanie rozbicie to AA będzie całkiem efektywne. Na Missouri początkowo też psioczono że to tylko klon a jak się okazało że zarabia jak szalona to każdy chciał ją mieć (nawet za gruby hajs). 

Zarabia jak szalony i jest sporo lepszy od Iowy, a do tego naprawde ciekawy w grze. Tutaj nie wiem co ma byc ciekawego w krypie ktora nie skreca, nie obraca dzial, na ta chwile nie posiada zadnego pancerza. brak sensonwego AA, secondary cos tam robi, ale to raczej na pokaz. A do tego wedlug plotek ma kosztowac kolo 900k. Dziekuje postoje. Wole przeskoczyc jakas linie od zera do tier10. 

• Cool 1

Players
2,011 posts

@Zlociutk1 - tak z ciekawości (bo nie mam tego okrętu) chciałem zapytać o twoje zdanie. Pod jakimi względami Missouri jest lepszy od Iowy (pomijając zarobki)? Bo suche parametry niewiele mówią. Jak się ten okręt sprawuje w grze? Twoim zdaniem Missouri będzie/ prezentuje się jako dużo lepszy okręt od tego co podają w parametrach o Musashim? Bo z punktu widzenia krążowników z T7 to kolejne młotek na nie. Co Musashiemu może zrobić taka Pensacola - bo przecież nie storpeduje go zza wyspy?? Duże to będzie ryzyko dla krążków (dyspersja na Musashim)?

Players
733 posts
13,631 battles
2 hours ago, umbra_arboris said:

@Zlociutk1 - tak z ciekawości (bo nie mam tego okrętu) chciałem zapytać o twoje zdanie. Pod jakimi względami Missouri jest lepszy od Iowy (pomijając zarobki)? Bo suche parametry niewiele mówią. Jak się ten okręt sprawuje w grze?

Co prawda pytanie skierowane nie do mnie, ale i tak odpowiem. :) Oprócz lepszych zarobków, Missouri w stosunku do Iowa ma przede wszystkim radar (taki sam jak na Baltimore), oraz grubszy pancerz dziobowy cytadeli. Reszta parametrów jest taka sama.

• Cool 1

[QTAZ]
Alpha Tester
2,316 posts
16,775 battles
6 hours ago, umbra_arboris said:

@Zlociutk1 - tak z ciekawości (bo nie mam tego okrętu) chciałem zapytać o twoje zdanie. Pod jakimi względami Missouri jest lepszy od Iowy (pomijając zarobki)? Bo suche parametry niewiele mówią. Jak się ten okręt sprawuje w grze? Twoim zdaniem Missouri będzie/ prezentuje się jako dużo lepszy okręt od tego co podają w parametrach o Musashim? Bo z punktu widzenia krążowników z T7 to kolejne młotek na nie. Co Musashiemu może zrobić taka Pensacola - bo przecież nie storpeduje go zza wyspy?? Duże to będzie ryzyko dla krążków (dyspersja na Musashim)?

Spali go, tak jak pali sie Yamato, jezeli bedzie blizniaczo podobny do Yamo to te 460 beda wiekszosci overpenowaly na tierach 7-8, tak jak jest teraz na Yamato(cholera nie pamietam kiedy ostatnio zrobilem dewastujace yamatem). Tier7  to sa mobilne pancerniki(no moze poza colo :D), tak samo mobilne krazki to nie sa te plywajace krowy pokroju moskwy czy desa lub zao, ktore nie skrecaja na zawolanie.

3 hours ago, SirensRevolution said:

Co prawda pytanie skierowane nie do mnie, ale i tak odpowiem. :) Oprócz lepszych zarobków, Missouri w stosunku do Iowa ma przede wszystkim radar (taki sam jak na Baltimore), oraz grubszy pancerz dziobowy cytadeli. Reszta parametrów jest taka sama.

I jest zauwazalnie twardszy, wiadomo jak pokazesz bok to i tak lapiesz od 30k w gore albo nawet port, dalej lyka buly jak Iowa, ale jednak w skątowana i zdziobowana nie wchodza takie strzaly jak w Iowe. No i radar.

Ty puszujesz, ty zdobywasz albo wyganiasz z capow, wszelkie brytyjczyki czy DD. Madrze włączony radar pozwala ściągnąć deskę, albo  wybicie jej z głowy podpływanie do Twojego okrętu. Jesli masz ogarnietych w druzynie to moze i sciagna ta deske, jak ja wyswiecisz. 

Nie wiem jak bedzie zarabiał musachi, Mis z wiwerna i camo gamescon przy bitwie 100k dmg wyciaga kolo miliona na czysto z kontem premium, bez pewnie kolo 500-600k

• Cool 2

[QTAZ]
Alpha Tester
2,316 posts
16,775 battles

A ja im dluzej gram yamato, utwierdzam sie w przekonaniu ze go na 100% nie kupie. Bo to jaka parodia samego siebie jest Yama to zakrawa na kpine. Nawet za 100k bym go nie kupil

Players
730 posts
13,459 battles
On 2.12.2017 at 9:36 AM, Zlociutk1 said:

A ja im dluzej gram yamato, utwierdzam sie w przekonaniu ze go na 100% nie kupie. Bo to jaka parodia samego siebie jest Yama to zakrawa na kpine. Nawet za 100k bym go nie kupil

Ja nawet do Izumo jeszcze nie podszedłem, bo widząc jakie cudowne wyniki ludzie na nim kręcą to wolę sobie jeszcze kapitana pomolestować na 16-17 pkt przy użyciu Amagi i Ishizuchi. Może przez okres świąteczny coś zrobię, niemniej Musashi mi się nawet podoba jako pomysł na premkę. Biorąc pod uwagę jak ciężko jest o solidną japońską premkę w tej chwili (na Kii mnie nie stać, lotniami nie umiem grać, a reszta to pokraki), nawet bardzo przeciętna IX Musashi jest ciekawa. Zresztą na razie nie pojawiło się nic oficjalnego oprócz wspomnienia w jednym wywiadzie chyba, że nie jestem na bieżąco.

• Cool 1

[QTAZ]
Players
393 posts
12,186 battles

Jak tylko CC/Youtuberzy skończą testować Romę i resztę rzuconych im premek, to dostaną Musashi do testów (jest już nawet w kliencie), także więcej informacji dostaniemy niebawem. Ale bazując na informacjach, które już mamy... to ja podziękuję. Uwielbiam wszystkie linie IJN w grze i wszystkimi gra mi się świetnie, z jednym wyjątkiem - Yamato. Od mniej więcej Maja, okręt jest cieniem dawnej siebie. Da się uzyskać dobre wyniki, ale jest to wybitnie zależne od RNG a Musashi ma być jeszcze dodatkowo znerfiona - zwłaszcza celność

Players
730 posts
13,459 battles
20 minutes ago, qaramell said:

Jak tylko CC/Youtuberzy skończą testować Romę i resztę rzuconych im premek, to dostaną Musashi do testów (jest już nawet w kliencie), także więcej informacji dostaniemy niebawem. Ale bazując na informacjach, które już mamy... to ja podziękuję. Uwielbiam wszystkie linie IJN w grze i wszystkimi gra mi się świetnie, z jednym wyjątkiem - Yamato. Od mniej więcej Maja, okręt jest cieniem dawnej siebie. Da się uzyskać dobre wyniki, ale jest to wybitnie zależne od RNG a Musashi ma być jeszcze dodatkowo znerfiona - zwłaszcza celność

To ja powiem tak. Wszystko jest względne - na Hoodzie mam 56% WR, czyli dużo, a miałem ponad 65% WR przy około 140 bitwach - dmg bez rewelacji, grubo poniżej średniej. Na Amagi mam spoko dmg, średnią fragów i ogólnie bardzo dobrze gra mi się tym okrętem, a WR to marne 46%. Nie zawsze da się wyciągać wszystko z tego okrętu, który lubimy.

Sign in to follow this