Jump to content
Sign in to follow this  
You need to play a total of 30 battles to post in this section.
Falathi

[VIII] Kii

63 comments in this topic

Recommended Posts

[LEGIO]
Alpha Tester
2,311 posts
13,227 battles

Kapitanowie, 

zakładam wątek w związku z tym, że pomału nadciąga japoński pancernik premium VIII poziomu, Kii. 

[TYTAN]
Players
404 posts
9,128 battles

Obejrzałem kilka bitew z testów nim, zapowiada się miodnie :).

Samo Amagi już jest groźnym przeciwnikiem przeciwko ''dziesiatką', a co dopiero z torpedami z fajnym kątem zrzutu i świetną AA. Trzeba będzie troszkę precyzyjniej wybierać momenty ataku i cele bo 5s dłuższe przeładowanie to sporo, obrót wiesz też znacznie dłuższy. Myślę jednak że tym co podchodzi Amagi to też zdecydowanie podejdzie Kii :). Skuteczność dział wydaje się jak najbardziej taka jak na Amagi więc bardzo dobra. Ciekawi mnie tylko jak w rzeczywistości będą wchodzić obrażenia w jego pancerz...

[ZGZ2]
Players
2,124 posts
10,329 battles
19 minutes ago, Don_Drapek said:

Obejrzałem kilka bitew z testów nim, zapowiada się miodnie :).

Samo Amagi już jest groźnym przeciwnikiem przeciwko ''dziesiatką', a co dopiero z torpedami z fajnym kątem zrzutu i świetną AA. Trzeba będzie troszkę precyzyjniej wybierać momenty ataku i cele bo 5s dłuższe przeładowanie to sporo, obrót wiesz też znacznie dłuższy. Myślę jednak że tym co podchodzi Amagi to też zdecydowanie podejdzie Kii :). Skuteczność dział wydaje się jak najbardziej taka jak na Amagi więc bardzo dobra. Ciekawi mnie tylko jak w rzeczywistości będą wchodzić obrażenia w jego pancerz...

A działa jak się kręcą, bo oglądałem jeden z pierwszych testów to kręciły się koszmarnie powoli.

[TYTAN]
Players
404 posts
9,128 battles

obrót o 180 chyba 54s wiec rzeczywiście bardzo długo jak na ten tier, trzeba będzie dobrze się ustawiać z wyprzedzeniem, ale z perkiem na obrót to będzie chyba coś takiego jak na Amagi bez perka, dało się grać przecież :)

• Cool 1

[PLO]
Players
1,063 posts
25,565 battles

Jaki to ma pancerz? Bo ze statystyk wynika że jest słabszy niż Amagi: gorszy reload dział, gorszy zasięg, wolniej obracające się działa, mniej secondary, wolniejszy, gorszy promień skrętu.

Ma tylko lepsze AA. Jeżeli pancerz nie jest dużo lepszy to jest to zupełnie nieopłacalny złom.

Beta Tester
1,724 posts
2,674 battles
14 minutes ago, DrunkenFish said:

Jaki to ma pancerz? Bo ze statystyk wynika że jest słabszy niż Amagi: gorszy reload dział, gorszy zasięg, wolniej obracające się działa, mniej secondary, wolniejszy, gorszy promień skrętu.

Ma tylko lepsze AA. Jeżeli pancerz nie jest dużo lepszy to jest to zupełnie nieopłacalny złom.

zapowiada się chłam jak Mutsu.

[ISEN]
Moderator
5,282 posts
18,791 battles

Biedne WG - dają słabą premkę - płacz, że chłam i nie da się grać (patrz Graf i Kii), dają mocną premkę - płacz, że OP i P2W (Belfast), dają premkę identyczną z drzewkową - płacz, że klon i kopia i to bez sensu (Alabama i Masacziuset). Nie dogodzisz :cap_money:

• Cool 5

[-SBF-]
Alpha Tester, In AlfaTesters
8,315 posts
3 minutes ago, Dark_Havoc said:

Biedne WG - dają słabą premkę - płacz, że chłam i nie da się grać (patrz Graf i Kii), dają mocną premkę - płacz, że OP i P2W (Belfast), dają premkę identyczną z drzewkową - płacz, że klon i kopia i to bez sensu (Alabama i Masacziuset). Nie dogodzisz :cap_money:

A jak dają polski okręt, to jest to "skok na kasę polskich graczy".

Players
3,136 posts
11,828 battles
43 minutes ago, Dark_Havoc said:

Biedne WG - dają słabą premkę - płacz, że chłam i nie da się grać (patrz Graf i Kii), 

To Graf jest słaby i nie da się nim grać? :cap_wander:

[TYTAN]
Players
404 posts
9,128 battles

Przeszedłem japońską linie BB i chciałem w końcu nabyć porządną premkę do szkolenia kapitana. Prawda jest taka że linia niemiecka ma dwie porządne premki, Szarego i Tirpitza, linia Amerykańska ma w ogóle kozacką premkę bo Misouri, a Japońska puki co miała tylko Mutsu, na szóstce i jeszcze w dodatku akazał się jakimś nieporozumieniem...

Ja rozumiem że okręt może mieć słabe strony dla balansu tych mocnych stron, ale Mutsu miało mieć mocne i skuteczne działa jako rekompensatę za brak pancerza, brak plotki i praktycznie brak pomocniczej, a w rzeczywistości te działa są na prawdę beznadziejnie xhimeryczne...

To był żart a nie premka.

Dlatego też liczyłem że KII będzie takim urozmaiconym świetnym już Amagim. Czyżbym znowu się przeliczyć?

Czekam na relacje z gier...

[-DWS-]
Beta Tester
5,129 posts
15,858 battles
48 minutes ago, Don_Drapek said:

Prawda jest taka że linia niemiecka ma dwie porządne premki, Szarego i Tirpitza, linia Amerykańska ma w ogóle kozacką premkę bo Misouri, a Japońska puki co miała tylko Mutsu, na szóstce i jeszcze w dodatku akazał się jakimś nieporozumieniem...

Japońska linia ma 4 świetne panceniki prawie-premium, czyli ARP-y. Od jakiegoś czasu możesz sobie tam włożyć dowolnego japońca i dawaj, zbijanie gwiazdki x4. Na tych tierach z kasą jesteś spokojnie do przodu, cztery zbicia gwaizdki pozwalają w miarę szybko szkolić kapitana. A do tego wszystko panie za darmo.

Jak Ci mało, to możesz tego samego kapitana przeciągnąć przez kolejne 4-5 krążowników ARP, choć tu kapitan z BB-ka może nie do końca pasować.

A z prawdziwych premek za kasę, masz jeszcze świetnego Isizuchi.

Poza tym, W WoWs problem "szkolenia kapitana" rozwiązuje się sam jak zrobisz pierwszego 19-punktowca.

[-SBF-]
Alpha Tester, In AlfaTesters
8,315 posts
53 minutes ago, Don_Drapek said:

a Japońska puki co miała tylko Mutsu, na szóstce i jeszcze w dodatku akazał się jakimś nieporozumieniem...

Ishizuchi to całkiem porządna japońska premka.

[TYTAN]
Players
404 posts
9,128 battles

Ok, ale mnie osobiście gra pancernikami typu Kongo kompletnie nie rajcuje, a Isizuchi to czwórka, na której sie spamuje HEkami zdaje się, bardziej zawsze mi chodziło o premkę na wyższym tierze, z konkretnym pie*olnięciem, bo to najbardziej cenie w japońskich BB :)

Ale to tylko moje specyficzne preferencje :)

[-DWS-]
Beta Tester
5,129 posts
15,858 battles
29 minutes ago, Don_Drapek said:

Ok, ale mnie osobiście gra pancernikami typu Kongo kompletnie nie rajcuje

Aaa widzisz, to napisz, że nie ma premki która zaspokaja Twoje "specyficzne preferencje". Moje preferencje akurat zaspokaja Kongo i Isizuchi a w ogóle nie zaspokaja ich Missouri. Zresztą wystarczy zobaczyć ile bitew zagrałem Misiem i jak mi poszło i porównać to choćby z Kongosem.

Tak więc nie zgadzam się, że Japończycy nie mają porządnego pancernika premium, bo mają. A że Tobie się nie podoba, cóż ...

[TYTAN]
Players
404 posts
9,128 battles
32 minutes ago, rtfm_pl said:

Aaa widzisz, to napisz, że nie ma premki która zaspokaja Twoje "specyficzne preferencje". Moje preferencje akurat zaspokaja Kongo i Isizuchi a w ogóle nie zaspokaja ich Missouri. Zresztą wystarczy zobaczyć ile bitew zagrałem Misiem i jak mi poszło i porównać to choćby z Kongosem.

Tak więc nie zgadzam się, że Japończycy nie mają porządnego pancernika premium, bo mają. A że Tobie się nie podoba, cóż ...

Ok, rozumiem i szanuję. Przepraszam za niesprecyzowanie.

• Cool 1

[COMA]
Players
505 posts
15,137 battles

Jakoś Kii potrafili dodać te same działa i amunicję, co drzewkowe Amagi (410 mm AP/APC Type91), a nie wykastrowane gówna ( patrz Mutsu). Fakt iż posiada torpedy napawa mnie obawami, gdyz w imię "równowagi" znacząco pogorszono mu pancerz. Skoro pogorszyli mu pancerz, torpedy będą atrapami ( przy bitwach z T10,  30 k DMG na salwę od dziobu - oznacza to, że nie podejdziesz sobie beztrosko do wroga), a atak z nich wymagać będzie znacznego odsłonienia burty ( przy słabym pancerzu odsłonięcie skończy się bardzo źle - pancerz za gruby na nadpenetracje, ale za cienki by coś zatrzymać/zrykoszetować). Ogółem okręt wydaje się być dobry przy walkach na podobnym tierze i niżej, ale słabo widzę konfrontacje z T10. Jedynym plusem jest to, że w przeciwieństwie do Mutsu posiada amunicję tego samego typu co drzewkowe Amagi więc przynajmniej można nabić jakiś DMG.

Czekam na podobny krok z Mutsu (tzn. dodane amunicji z topowego Nagato) bo obecnie wspomniany okręt jest niegrywalnym gównem. 

[TYTAN]
Players
404 posts
9,128 battles

Postanowiłem nie czekać na relacje i kupiłem KII

Założyłem na niego dokładnie taką samą konfigurację modułów jak na Amagi, oprócz pierwszego slotu, tj. : Ochrona pomocniczej i przeciwlotniczej, mniejszy rozrzut z baterii głównej, ograniczenie pożarów i zalań, przestawienie steru, kamo. Przerzucilem kapitana z Amagi tj: PM AR EM VG CE AFT

O to tak po krótce efekt w porównaniu do wymaxowanego Amagi z tym samym kapitanem:

- o 2000 więcej HP

- torpedy 3 na burtę z niezłym kątem zrzutu (na pewno lepszym niż na Mutsu)

- zasięg baterii głównej o niecałe 300m krótszy 

- rozrzut baterii głównej praktycznie identyczny

- reload baterii głównej o 1s dłuższy

- obrót wież o 180 st. o 2,4s dłuższy

- plotka dwa razy lepsza

- pomocnicza dwa razy słabsza

- przestawienie steru o 1s szybsze

- promień skrętu o 20m dłuższy

- predkość maxymalny o 0,5 węzła mniejsza

- spot z pow. o 400m gorszy (13,4 km)

Aby ocenić pancerz to trzeba trochę więcej popływać ale po kilku bitwach nie rzuciła mi się w oczy różnica w porównaniu do Amagi, na pewno działa są identycznie skuteczne.

Ogólnie mówiąc, moim zdaniem KII to dobrze zbalansowana, ale ciekawsza wersja Amagi, ze względu na świetną plotkę i torpedy. Dla mnie najbardziej dokuczliwy minusem w porównaniu do Amagi jest ten gorszy spot, może to kwestia dostosowania się.

Spokojnie sprzedałem Amagi, jeden z moich ulubionych okrętów :)

• Cool 2

[B-EYE]
[B-EYE]
Players
530 posts
22,939 battles

No właśnie wobec panującej epidemii CV na tierach VII VIII i często też na IX i X dobra aa to jest to jest to co powinien mieć pancernik. Dlatego chyba kupię tego Kii.

[BLUR]
[BLUR]
Beta Tester
1,910 posts
13,288 battles

hmm nie jest jakis tam OP, ale grać sie spokojnie da, zupełnie jak na Amagi, spoko okręcik premium 8 tieru, najwazniejsze, ze działa ma ok;p

[ZGZ2]
Players
2,124 posts
10,329 battles
1 hour ago, baart33 said:

hmm nie jest jakis tam OP, ale grać sie spokojnie da, zupełnie jak na Amagi, spoko okręcik premium 8 tieru, najwazniejsze, ze działa ma ok;p

Piszesz to serio, czy żartujesz? Bo już nie wyczuwam :Smile_teethhappy:

[BLUR]
[BLUR]
Beta Tester
1,910 posts
13,288 battles

pisze serio, owszem boki ma miękkie, ale nie jakos wybitnie bardziej niz Amagi (tam tez potrafi zejsc sporo HP jak nie uważamy), w sumie najwazniejszy test to sprawdzic jak bierze dziobem od 10 tierów ( bo jesli pokazujemy bok to juz nasza wina, natomiast jesli weźmie np. po 10k od frontu to juz bedzie lipa na calego), tego jeszcze nie miałem okazji sprawdzic, na chwile obecna w samej grze nie widziałem wiele roznic miedzy tym jak sie grało Amagi, co do AA, niby fajne ale jest jeden problem, szybko padaja działa AA od HE, i mozna sie niefajnie zdziwic, ze nagle od połowy bitwy cos jakby AA nie działa haha

• Cool 1

Sign in to follow this