Jump to content
You need to play a total of 50 battles to post in this section.
XbodzioXplX

SZYBKIE PYTANIA I ODPOWIEDZI - prowadzone przez graczy

3,986 comments in this topic

Recommended Posts

Players
6,008 posts
7,043 battles

Tutaj gracze mogą zadawać dowolne pytania na temat gry. Odpowiadamy innym graczom krótko i zwięźle i na temat :P

Chodzi o rozwijanie wiedzy o grze i jej mechanice.

Uwaga: to nie temat do dyskusji, ale do szybkich pytań-odpowiedzi.

 

Przykładowe pytanie: Perk kapitana na przeładowanie pomiędzy rodzajem amunicji wymaga załadowania wszystkich dział?

Przykładowa odpowiedź: Tak. Jeżeli jedno z dział ci się ładuje, to perk nie zadziała.

 

I działamy w myśl zasady: "Jeżeli nie wiesz i nie zapytasz, jesteś głupcem przez całe życie. Jeżeli nie wiesz i zapytasz, jesteś nim tylko do tego momentu.", a nie "wujek google gryzie?"

  • Cool 6

Share this post


Link to post
Share on other sites
Beta Tester
1,073 posts
1,412 battles

Czy flaga Equal Speed Charlie London + 50% PD zdobytych w bitwie podnosi czysty exp dla dowódcy ?

 

EDIT:  Czy kierownik dostanie więcej jak do zestawu:   +50% za pierwsze zwycięstwo + 50% za premium + 50% za camo + 20% dla kierownika za flagę  dodamy właśnie tą Equal Speed Charlie London + 50% PD zdobytych w bitwie  ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[AKI]
Players
4,175 posts
7,530 battles

Nie. Do expa dowódcy liczy się exp z tabelki i ewentualnie flaga

Share this post


Link to post
Share on other sites
[POMF]
Weekend Tester
2,315 posts
8,719 battles

Czy jak zrobie pluton np. Kawachi i Amagi to bedziemy grac max. na 4 bo Kawachi ma +1 MM?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[WOB]
Players
4,714 posts
12,830 battles

A jak bedzie pluton langley + yamato to jakis Bogu ducha winny gracz z lotniskowcem IV poziomu trafi na X poziom, bo mm go wrzuci do druzyny przeciwnej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[TF16]
Players
996 posts
18,989 battles

A jak bedzie pluton langley + yamato to jakis Bogu ducha winny gracz z lotniskowcem IV poziomu trafi na X poziom, bo mm go wrzuci do druzyny przeciwnej?

 

Nie

Będzie mielił przez 5minut i wyrzuci go z powrotem do portu bo nie znalazł pary- musiałby wyrzucić na przeciwko lotniskowca IV poziomu lotniskowiec też IV poziomu (nie może być np.IV vs V). Chyba że jakiś idiota w ciągu czasu oczekiwania również zrobi dywizjon np. jakiś okręt VIII z lotniskiem IV wtedy tak IV może być na tierze X, ale na to są marne szanse choć jakieś prawdopodobieństwo jest. Czyli jak chcecie popływać VIII na VI bierzcie lotnisko VI z VIII, wtedy jest 95%szans że będzie max VIII (pozostałe 5% jak ktoś w tym samym czasie zrobi taki sam dywizjon, wtedy możecie wylądować na X...).

 

Poniżej przykład jak lotnisko IV poziomu znalazło się na tierze VII. W naszej jak i w przeciwnej drużynie IV była w dywizjonie z V, a V już na VII może wrzucić... (w naszej drużynie jak widać Langley zestrzelił nawet 16samolotów, a u przeciwników był na 5miejscu na tierze VII...).

12.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
[POMF]
Weekend Tester
2,315 posts
8,719 battles

A jak bedzie pluton langley + yamato to jakis Bogu ducha winny gracz z lotniskowcem IV poziomu trafi na X poziom, bo mm go wrzuci do druzyny przeciwnej?

 

A to jest ciekawe. Samotnego Langa nie wrzuci. Ale jak sie trafi drugi fail platoon np. lang/Hosho i jakas 8 minimum zeby wrzucilo do 10. Innaczej nie wylosuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Players
280 posts
4,383 battles

Na których krążownikach o kalibrze dział powyżej 150 mm (i czy w ogóle) opłaca się dawać perk za 2 pkt. na obrót dział?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Players
1,654 posts
8,908 battles

Kaliber dział w grze WG nie ma żadnego, najmniejszego znaczenia. To pusta wartość. O wszystkim i tak decyduje RNG. Podane wartości mm pancerza i ukryte wartości penetracji pocisków w mm nie są mm w układzie SI, tylko w układzie WG. Tylko tu pocisk z penetracją (z wota) dajmy na to 150mm minimalną, potrafi odbić się od 20mm pancerza ofiary. Wniosek - nie patrz na cyferki bo one nie odzwierciedlają nic. Coś jak parytet waluty w złocie na dzień dzisiejszy. WG podąża za modą światową.

  • Cool 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Players
1,660 posts
8,892 battles

Fistaszek co ma Twoja odpowiedź do pytania HMS_Emden to nie mam pojęcia :trollface: @HMS zazwyczaj od VI tieru daję już obrót dział, bo silnik i śruba już nie pada tak często.

  • Cool 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Players
6,008 posts
7,043 battles

Czy strzlanie z AP do DD samemu będąc w DD ma sens?

Tak, wiem, że nie mają cytadel i dobrze je podpalać, ale czy teoretycznie AP zadają im większe obrażenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Players
1,660 posts
8,892 battles

 

Paliwko + wystrzelone pociski.

 

To jeszcze pikuś, weź to umyj :D Sprzątaczka pewnie bierze większość z tych 40k.
Edited by Viandinea

Share this post


Link to post
Share on other sites
[WOB]
Players
4,714 posts
12,830 battles

Na których krążownikach o kalibrze dział powyżej 150 mm (i czy w ogóle) opłaca się dawać perk za 2 pkt. na obrót dział?

 

Na japońskich (Mogami @155 to już w ogóle must be).

BTW. Mogami @ 155 po dodaniu wszystkich możliwych usprawnień do obrotu kręci już całkiem znośnie :) i ma reload w 10,5 sek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[QTAZ]
Players
1,363 posts
7,567 battles

Na których krążownikach o kalibrze dział powyżej 150 mm (i czy w ogóle) opłaca się dawać perk za 2 pkt. na obrót dział?

 

Na każdym krążku biorę obrót dział i na każdym odczuwam różnicę. Szybszy obrót - większy ROF i większa możliwość manewrowania. Oczywiście im bazowy obrót wież jest wolniejszy tym bardziej opłaca się zainwestować.

 

Czy strzlanie z AP do DD samemu będąc w DD ma sens?

Tak, wiem, że nie mają cytadel i dobrze je podpalać, ale czy teoretycznie AP zadają im większe obrażenia?

 

Ivon twierdzi, że ma tylko trzeba umieć. Ja mu wierzę, choć mi ta sztuka nie wychodzi. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Players
1,462 posts
12,078 battles

Czy strzlanie z AP do DD samemu będąc w DD ma sens?

Tak, wiem, że nie mają cytadel i dobrze je podpalać, ale czy teoretycznie AP zadają im większe obrażenia?

 

​z moich skromnych doświadczeń wynika, że do japońców zawsze z HE, do amerykańców oraz niskotierowych rusków tylko pierwszą salwę z AP (bo potrafi ładnie przysiąść, ale średni damage mniejszy nawet gdy cały czas płyniesz burta w burtę), do rusków 9-10 tier tylko z AP (HE daje śmiesznie mały damage)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Beta Tester
1,919 posts
7,384 battles

Na Iowe chyba do końca nie zrobiłem zasięgu. Nie pamiętam już czy kadłub B daje HP, jak tak to kadłub pierwszy

Share this post


Link to post
Share on other sites
[-DWS-]
Beta Tester
5,123 posts
14,675 battles

Co pierwsze do upgrade'u na Iowie? Silnik, zasięg czy kadłub?

 

Stokwa Iowa ma ponad 21km zasięgu. Po cholerę Ci więcej?

Drugi kadłub dodaje HP, trzeci szybsze przełożenie steru.

Szybkość na pierwszym silniku to 28,8 czyli też dobrze.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
[ZGZ2]
Players
2,124 posts
10,310 battles

To ja mam dosyć skomplikowane pytanie:

Szkolę kapitana np. na Tirpitzu, przekładam do na nowy niemiecki pancernik III trieru i płacę 500 dublonów za przeszkolenie. Następnie tak samo na pancernik IV, V i VI trieru płacąc po 500 dublonów.

Kapitan teoretycznie jest przeszkolony na 5 okrętach, gram nim na pancerniku VI trieru i teraz chcę tym samym kapitanem zagrać z powrotem na pancerniku III trieru.

Czy będę musiał płacić ponownie 500 dublonów, czy pomiędzy tymi okrętami mogę sobie teraz dowolnie przerzucać kapitana??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Beta Tester
86 posts

Tak, płacisz za przeszkolenie na konkretny okręt. O tym, że pływał na innym pancerniku już zapomniał. Więc jeśli chcesz aby kapitan powrócił na inny okręt danej gałązki trzeba raz jeszcze zapłacić.

Edited by Coffee_Monster

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×