Jump to content
You need to play a total of 50 battles to post in this section.
oloolosuper

Realne Polskie drzewko w WoWs

356 comments in this topic

Recommended Posts

Players
10 posts
270 battles

Witam. Temat Polskiego drzewka poruszany był wcześniej w temacie "Polska Gałązka w World of Warships", gdzie spotkał się ze zdecydowaną krytyką. Założyciel tematu, gracz luki1223 próbował stworzyć tam jedynie Polską gałązkę do (ewentualnego) drzewka Europejskiego/Światowego lub Brytyjskiego. Gracz ten bardzo mi pomógł układając większość okrętów na Tierach. Tamte plany były niekompletnie ustawione i miały sporo luk. Postanowiłem jednak iż da się stworzyć całe Polskie drzewko od tieru I do X. Przedstawiam je poniżej. Temat ten nie jest żadną poważniejszą propozycję dla WG ale pokazuje sceptykom "że jednak się da". Pod spodem dodałem wyjaśnienia kilku kontrowersyjnych miejsc. W tamtym temacie było poruszone to minimalnie i marginalnie, na zasadzie "a jakby tak?" poza tym tamten temat był odnośnie gałęzi i to drzewko byłoby tam kompletnie nie na miejscu. Założyłem więc oddzielny temat.

image.png

Statki kupione/podarowane lub planowane do zakupu:

Nie może być? A Murmańsk? Też został podarowany. Więc jeśli jeden podarunek/zakup może być w drzewku otrzymującego to czemu nie inne?

Niektóre statki mogą się znaleźć w innych drzewach:

I jeszcze raz Murmańsk. Przecież to klasa Omaha. Nie trzeba dużo szukać, wystarczy że najedziecie na ten okręt w drzewku, z poziomu klienta gry.

Skąd te tiery IX-X, II rp nie miała niczego takiego:

Należy pamiętać, że II rp i rząd na emigracji to nie jedyna Polska tamtych czasów. Na potrzeby wyższych tierów użyłem okrętów LWP. Stacjonowały one we flotyllach ochrony Helu i Świnoujścia w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej.

Pływająca baza lotnicza K-4:

Lotniskowiec II tieru? K-4 było wyposażone w... jeden samolot. W grze klasa tego samolotu mogłaby być do wyboru. Jest to adekwatne do słabej ochrony AA II tierów.

Myślę iż w chwili obecnej, żadnego innego drzewka Polskiego nie da się ułożyć. Jestem otwarty na merytoryczne uwagi i konstruktywną krytykę. :honoring:

Edited by oloolosuper
  • Cool 5

[CMWR]
[CMWR]
Sailing Hamster
1,552 posts
17,635 battles

Flaming jest różowy A mewa obsrywa wrogie pokłady zmuszając załogę do czyszczenia ich z gówna. Bez perka na czystość obsrany okręt tonie w cztery minuty. To działa.

• Cool 5

Beta Tester
620 posts
1,538 battles

Pełnego polskiego drzewka nie będzie. Jak chcecie pływać pod Polską banderą to polecam moda. (używam, bardzo przyzwoity) :great:

Weekend Tester
463 posts
910 battles

Dobry trolling.

Myślałem że to kajaki będą na top tierze, a to tylko trałowce.

Brawa dla autora. 

[-SBF-]
Alpha Tester, In AlfaTesters
8,315 posts

Statki kupione/podarowane lub planowane do zakupu:

Nie może być? A Murmańsk? Też został podarowany. Więc jeśli jeden podarunek/zakup może być w drzewku otrzymującego to czemu nie inne?

Murmańsk nie znajduje się w żadnym drzewku.

Skąd te tiery IX-X, II rp nie miała niczego takiego:

Należy pamiętać, że II rp i rząd na emigracji to nie jedyna Polska tamtych czasów. Na potrzeby wyższych tierów użyłem okrętów LWP. Stacjonowały one we flotyllach ochrony Helu i Świnoujścia w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej.

Nie sądzisz że LWP i PRL to trochę inny przedział czasowy niż X tiery w grze, taki Yamato np.?

O trałowcach już koledzy napisali więc nie ma sensu się powtarzać.

Weź wyedytuj tytuł posta i wyrzuć z niego to "Realne".

Weekend Tester
787 posts
995 battles

Mnie położył na łopatki Connecticut na III tier.

Bałtyk - hulk

Kujawiak - okręt szkolny (chyba, że chcesz tu wrzucić niszczyciel eskortowy)

Paris - nigdy nie pływał pod polską banderą (ale chociaż proponowano go MW w przeciwieństwie do Connecticut i Tatsuty....)

Wicher i Burza - ten sam typ okrętu

Huragan na 8 tier? Przestarzały niszczyciel, który był takim złomem, że oddano go Brytyjczykom jeszcze szybciej, niż go od nich wzięto...

Co to jest u licha CA Kraków na I tier? Monitor rzeczny na oceanie?

Ech....

[ZGZ]
Weekend Tester
1,908 posts
12,351 battles

Paris - nigdy nie pływał pod polską banderą (ale chociaż proponowano go MW w przeciwieństwie do Connecticut i Tatsuty....)

Z ciekawostek nie pamiętam teraz o jaki typ krążownika chodziło ale ponoć w archiwach po KierMarWoj są jakieś  kwity o tym że negocjowano z Japonią  w 20 leciu między wojennym zakup/dzierżawę kilku krążowników od Japonii bo miała nadwyżkę tonażową po Traktacie Waszyngtońskim. Sprawa jakoś się rozeszła po kościach, ale coś było na rzeczy.

A znalazłem dyskusję na forum DWS.ORG.PL jak by ktoś był ciekawy.

http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=87&t=126750&st=0&sk=t&sd=a&hilit=Japo%C5%84skie+kr%C4%85zowniki+dla+polski

A tutaj coś o amerykańskich pancernikach

http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?p=225289#p225289

Edited by Bang_Bang_Bum_Bum
  • Cool 1

[ZGZ]
Weekend Tester
1,908 posts
12,351 battles

Nie powiem też w tedy mnie to ostro zdziwiło. Jak człowiek był młodszy i miał więcej czasu to czytał wszystko co mu w ręce wpadło o PMW a nie miałem o tym wcześniej bladego pojęcia.

Players
1 post
250 battles

Dlaczego miałyby sie skończyć marzenia o Polskim drzewku ? Dlaczego sami kopiecie pod sobą dołki forumowicze ? Podstawiono wam pod nos gotowy projekt a Wy kręcicie nosami. To jest gra historyczna a Polska posiadała swoją flote co prawda nie porownywalna wielkością do Royal Navy czy Kriegsmarine ale jeśli możemy pochwalić się kilkoma groźnymi niszczycielami mam na myśli Tier V - Tier VIII. to dlaczego nie ? Niech świat wie o ich istnieniu, Nikt nie mówi że jako Polak musisz grać Polską flotą ale dlaczego ograniczacie sobie możliwość wyboru ? 

Bardzo chciałbym pozdrowić forumowicza oloolosuper oraz luki1223 za stworzenie takiego pomysłu! jestem z wami chłopaki! BARDZO PODOBA MI SIE WASZ PROJEKT!

Myśle że w przypadku ORP Błyskawica możnaby zrobić wersje z 1937r. oraz tą aktualną co by troche urozmaicić.

Uważam też że jeśli zamiast wszyscy hejtować ten pomysł powinniśmy sie połączyć i zrobić to! Każdy doda po jednym pomyśle (chociazby jednej informacji) i tak może powstać Polska flota!

• Cool 2

[ZGZ]
Weekend Tester
1,908 posts
12,351 battles

Ten "gotowy projekt" jest kiepski. Naprawdę chcesz grać Trałowcem na Tier X? K-4 z tego co pamiętam należał do flotylli rzecznej. Większość wymienionych okrętów jest/będzie w drzewkach innych państw. To i parę innych kwiatków dyskwalifikuje to konkretne drzewko.

Ja naprawdę z dziką rozkoszą popływał bym polski drzewkiem w WOWs ale "wystrugać" da się tylko niepełny krzaczek lub pojedyncze premki. Tak jest prawda i tyle.

Edited by Bang_Bang_Bum_Bum
  • Cool 1

[TIPC]
Players
92 posts
14,433 battles

Huragan na 8 tier? Przestarzały niszczyciel, który był takim złomem, że oddano go Brytyjczykom jeszcze szybciej, niż go od nich wzięto...

Zakładam, że autorowi nie chodzi o OF "Ouragan", tylko o ulepszony typ Grom, którego budowa miała według planów rozpocząć się jesienią 1939 w Gdyni.

Natomiast samo drzewko jest ... kontrowersyjne, delikatnie mówiąc. Dużo dziwnych decyzji, jak chociażby Connecticut na wyższym tierze od Paris, rozmieszczenie Wichra i Burzy na 2 różnych tierach, Błyskawica i Huragan jako okręty w 2 różnych liniach (do tego z Gromem jako premium tier niżej), Kujawiak na 4 tierze, Warszawa na 9 tierze, okręty na 10 tierze, brak Dragona... I można by tak długo wymieniać jeszcze.

[GLORY]
Players
451 posts
19,667 battles

Gratuluje fantazji, ale z wiedzą marynistyczną kiepsko. Flaming, Czajka i Mewa to niszczyciele MIN, z niszczycielami mają tyle wspólnego co pingwiny z lotnictwem, a pomysł monitora rzecznego ma I tierze i "lotniskowiec" na II nc...

Edited by Thorgerder
  • Cool 1

[CMWR]
[CMWR]
Sailing Hamster
1,552 posts
17,635 battles

Ciiicho, nie hejtuj. To tylko przez takich jak my nie będzie polskiego drzewka.....

• Cool 2

Players
91 posts
5,092 battles

Polskie drzewko okrętów będzie na pewno, tak samo jak polskie drzewko czołgów w WOT. Ewentualnie za 5 lat może doczekamy się premki w stylu ORP Błyskawica. Temat do zamknięcia.

[LEGIO]
Alpha Tester
2,311 posts
12,876 battles

Osobiście bardzo bym chciał mieć polskie drzewko w WoWS (podobnie jak w WoT i WoWP) ale niestety problem jest ten sam co w pozostałych grach, tyle, że nawet bardziej dotkliwy: nie ma dość projektów i realnie istniejących maszyn, żeby dało się zrobić z tego pełne drzewko od I do X tieru. 

Materiały na premki i owszem, są, ale całego drzewa nijak się nie złoży, nawet z pojedynczą gałęzią samych niszczycieli byłby kłopot. 

Owszem, jakiś poniemiecki torpedowiec - powiedzmy ORP Kujawiak na I tierze miałby sens. Ewentualnie I tier to ORP Jaskółka, a Kujawiak z racji wyposażenia torpedowego to tier II. 
Potem, owszem, mamy ORP Gryf, ORP Wicher, ORP Grom ( rozumiane jako typ okrętu ), następnie okręty wypożyczone, jak ORP Garland, ORP Piorun, ORP Krakowiak. 

Z nich możnaby złożyć nawet niezłą gałąź niszczycieli na średnie tiery, przy czym ich mocną stroną ogólnie byłoby raczej uzbrojenie artyleryjskie, a torpedowe tylko w przypadku niektórych jednostek. Gorzej, że nie bardzo jest z czego złożyć najwyższe tiery. 

• Cool 1

Beta Tester
19 posts
2,909 battles

Pełnego drzewka osobiście nie widzę, ale kilka naszych okrętów powinno być dostępnych, czy to jako premki, czy to jakaś mała gałązka gdzieś upchnięta. Nie powiem, fajnie by było się porozbijać po wirtualnych morzach takim Gryfem, czy Gromem.. :playing:

A, i byłbym zapomniał. Orkan i Huragan to jeden typ okrętu. Wicher i Burza w zasadzie też.

Pioruna (pierona?) zobaczymy zapewne w drzewku brytyjskim.

Edited by Herbatnik_Gdynia

Weekend Tester
39 posts
11,329 battles

Ja bym się zastanawiał czy będzie dość materiału na drzewka francuskie czy włoskie, a nie polskie (bo że na radzieckie się znajdzie nie mam wątpliwości :D ).

Mam nadzieję, że Twórcy ograniczą się do UK, USA, Japonii, Niemiec, ewentualnie Francji, Włoch i, skoro to absolutnie niezbędne, ZSRR.

Sailing Hamster
2,136 posts
8,092 battles

Panowie, kiedy jeszcze bawiłem się w WoT, tak ze 4 lata temu, modny był temat polskich czołgów i polskiego drzewka. WG pozytywnie wyrażało się o pojedyńczych polskich czołgach, widziało możliwość wprowadzenia ich do gry jako premki. Minęły 4 lata, efekt=0.

• Cool 1

Players
10 posts
270 battles

Zakładam, że autorowi nie chodzi o OF "Ouragan", tylko o ulepszony typ Grom, którego budowa miała według planów rozpocząć się jesienią 1939 w Gdyni.

Natomiast samo drzewko jest ... kontrowersyjne, delikatnie mówiąc. Dużo dziwnych decyzji, jak chociażby Connecticut na wyższym tierze od Paris, rozmieszczenie Wichra i Burzy na 2 różnych tierach, Błyskawica i Huragan jako okręty w 2 różnych liniach (do tego z Gromem jako premium tier niżej), Kujawiak na 4 tierze, Warszawa na 9 tierze, okręty na 10 tierze, brak Dragona... I można by tak długo wymieniać jeszcze.

Kujawiaka można zastąpić Dragonem.  Odnośnie ORP Huragan to dokładnie o to chodziło (Myogi też nie zszedł nigdy z planów a jest w grze). Groma można bez problemu przestawić na Tier wyżej. 

Polskie drzewko okrętów będzie na pewno, tak samo jak polskie drzewko czołgów w WOT. Ewentualnie za 5 lat może doczekamy się premki w stylu ORP Błyskawica. Temat do zamknięcia.

Po pierwsze pozwól, że to ekipa forum będzie decydowała co należy zamknąć a nie ty. Odnośnie czołgów mieliśmy kilka (nawet niezłych) tankietek ale drzewko... tam się po prostu nie da. W samolotach stworzyło by się baaardzo zacne drzewko, lepsze nawet niż japońskie. Gra nie rozwija się praktycznie z powodu nieopłacalności inwestycji. Byłem tam ostatnio i aktywnych było... 300 ludzi. Programiści tu i tam biorą takie same pensje więc logiczne jest, że bardziej im się opłaca inwestować w WoTa i WoWsa. Własne czołgi nie były zwyczajnie nam potrzebne. Statków za to nie budowano seryjnie więc "coś" musieliśmy mieć.

Murmańsk nie znajduje się w żadnym drzewku.

Nie sądzisz że LWP i PRL to trochę inny przedział czasowy niż X tiery w grze, taki Yamato np.?

O trałowcach już koledzy napisali więc nie ma sensu się powtarzać.

Weź wyedytuj tytuł posta i wyrzuć z niego to "Realne".

A czy ty myślisz, że jak się skończyła IIwś to Amerykanie zezłomowali wszystko co mieli? Nie. Wszystko co przetrwało  walkę w jako takim stanie służyło długo później. W większości dziesiątek USN okresy służby przynajmniej częściowo pokrywały się z takimi np. Czajką czy Flamingiem. Japonia prawie wszystko potraciła ale Amerykańskie X służyły dużo dłużej. Odnośnie trałowców to powiem, że ORP Warszawa wyglądała np. tak:

138.jpg

Gratuluje fantazji, ale z wiedzą marynistyczną kiepsko. Flaming, Czajka i Mewa to niszczyciele MIN, z niszczycielami mają tyle wspólnego co pingwiny z lotnictwem, a pomysł monitora rzecznego ma I tierze i "lotniskowiec" na II nc...

Takie mini-niszczyciele w tej chwili nie istnieją w grze. W walce takim "czymś" z np. Yamato, w grze trzeba by wykazać się taką "fantazją". Jest to małe, duże klocki mają spory rozrzut. Niby działa Polaków są o wiele za słabe ale co z tego jeśli... prawie nie da się ich trafić. Za to mniejszy ma szansę np. podpłynąć pod sam kadłub i tym samym poza ostrzał i próbować przebić i eksplodować magazyn, unieruchomić cytadelę czym taki olbrzym tylko czekał by na torpedy. Poza tym można by ostrzelać nadbudówki i go podpalić, przy odrobinie szczęścia można nawet próbować zniszczyć działa. Wszystko zależy od fantazji. I nie wiem czemu wyraz Lotniskowiec jest w "". Wszystko co pływa i startują z tego samoloty jest lotniskowcem. I czemu nie II tier? Widziałeś obronę AA dwójek? Jeden samolot byłby idealnym balansem. Co do monitora to jeśli to ty jesteś biegłym w marynistyce to pewnie wiesz, że jak łódkę postawisz na wodę to pływa. Teorytycznie mógłbyś przepłynąć Atlantyk rowerem wodnym. Problem byłby w tym, że zabrakło by ci jedzenia, picia i miejsca do snu a nie w tym, że rower by nie pływał. Tym bardziej, że w grze jest tylko jedna mapa oceaniczna (Ocean) a reszta to mapy przybrzeżne.

Dlaczego miałyby sie skończyć marzenia o Polskim drzewku ? Dlaczego sami kopiecie pod sobą dołki forumowicze ? Podstawiono wam pod nos gotowy projekt a Wy kręcicie nosami. To jest gra historyczna a Polska posiadała swoją flote co prawda nie porownywalna wielkością do Royal Navy czy Kriegsmarine ale jeśli możemy pochwalić się kilkoma groźnymi niszczycielami mam na myśli Tier V - Tier VIII. to dlaczego nie ? Niech świat wie o ich istnieniu, Nikt nie mówi że jako Polak musisz grać Polską flotą ale dlaczego ograniczacie sobie możliwość wyboru ? 

Bardzo chciałbym pozdrowić forumowicza oloolosuper oraz luki1223 za stworzenie takiego pomysłu! jestem z wami chłopaki! BARDZO PODOBA MI SIE WASZ PROJEKT!

Myśle że w przypadku ORP Błyskawica możnaby zrobić wersje z 1937r. oraz tą aktualną co by troche urozmaicić.

Uważam też że jeśli zamiast wszyscy hejtować ten pomysł powinniśmy sie połączyć i zrobić to! Każdy doda po jednym pomyśle (chociazby jednej informacji) i tak może powstać Polska flota!

Dziękuję i nawzajem. Odnośnie Błyskawicy to jestem jak najbardziej za. Nie uważam jednak iż mój projekt jest gotowy. Oprócz kilku hejtów forumowicze wytknęli mi sporo merytorycznych błędów (za co im dziękuję) i myślę nad poważnymi zmianami w "moim" drzewku. Przyłączam się też do pozdrowień dla luki1223.

• Cool 2