Jump to content
You need to play a total of 30 battles to post in this section.
amik44

[VIII] Amagi

322 comments in this topic

Recommended Posts

[-DWS-]
Beta Tester
5,129 posts
15,858 battles

Jak większością pancerników:

1. W Amagi pokazanie burty North Caroline albo Tirpiztowi kosztuje dużo wiecej, niż na Nagato. Lepiej strzelić z trzech wież płynąć do tyłu niż dać sobie wsadzić 30k.

2. Masz 2 wieże z przodu, a 3 z tyłu. Łatwo wywnioskować, że lepiej odchodzić od przeciwnika sypiąc niż płynąć na niego prosto i sypiąc (bo pokazanie burty to śmierć).

3. Amagi jest szybszy od podobnych tierowo pancerników więc sam wybierasz kiedy walczyć a kiedy lepiej uciec.

4. Mając załadowany upgrade na skręt za 1kk kredek da się nim robić ładne uniki przy snajpieniu się z wrogim BB z 17-20km.

5. Amagi ma konkret zasięg, czasem już po 5 minutach bitwy miałem na koncie 30-50k dmgu i 1-3 cytadele ze snajperskich strzałów.

Nie wiem co Ci więcej poradzić... Zagrożenia są trzy: torpedy z DD, torpedy z samolotów i pokazanie burty pancernikowi T8+. Unikaj tych 3ech rzeczy (zmieniając kurs co jakiś czas, zakręcając od samolotów już jak są 8+km od Ciebie i obserwując gdzie mają skierowane działa wrogie pancerniki) a powinno być dobrze. 

I pamiętaj, to nie Nagato, przytula mocno;)

Sporo nieporozumień bierze się z tego, że ludzie traktują Amagi jak pancernik. A to nie jest pancernik, tylko krążownik liniowy. Jest szybki, dobrze uzbrojony .... i miękki. Coś jak Kongo 3 tiery wyżej.

Ja dopiero zaczynam się nim bawić i już go lubię. Jest to dokładnie taki okręt jaki chciałem. Tylko dla niego robiłem tę linię i cieszę się, że mnie nie zawiódł.

Beta Tester
608 posts
809 battles

Amagi łączy cechy poprzedników - Kaliber z Nagato, celność Fuso, prędkość z Kongo, pancerz z Myogi.

Players
4,154 posts
9,221 battles

Coś mi się zdaje, że po patchu zarobki spadły o jakieś 50% najwyraźniej WG pomyliło Amagi z Aobą - normalnie za taką bitwę (exp jest z * 2) tyle kredytów dostawało się na 6, a nie 8 tierze!!!  :(

No właśnie miałem pytać, on tak zawsze miał? 120k obrażeń, 1 zatopiony 150k kasy na koniec bitwy . Wtf? To drobne na waciki :D

Players
2,022 posts
18,536 battles

Okręt genialny. GENIALNY. 150 tyś obrażeń to taka średnia gra. Dobra wygląda jak ta poniżej. Problem jest jeden: czasem rzuca na X i IX i wtedy jest pozamiatane, do Yamato to można sobie z HE postrzelać po z AP na 40 pestek wchodzą dwie.

25cb4a7396da8821067dae939a4f5e98.th.jpg8c345c6418781b8dfc70bd24f918787f.th.jpg1aa166a437e95fcc1b6bf71288e3e5b0.th.jpg

Edited by SzakalDarkstar

Players
10 posts
5,774 battles

Po przesiadce z Nagato, mam dziwne wrażenie, że pociski Amagiego są bardziej "papierowe" (zresztą tak jak i pancerz). Częściej odbijają się i kicha z tego jest. Ciężko jest się przestawić, ale mam nadzieję, że im dalej w las tym będzie raźniej :)

Ps.

Zarobki faktycznie są gorsze. Nagato zarabiał lepiej + mniej kosztowała naprawa. 

[-DWS-]
Beta Tester
5,129 posts
15,858 battles

Po przesiadce z Nagato, mam dziwne wrażenie, że pociski Amagiego są bardziej "papierowe" (zresztą tak jak i pancerz). Częściej odbijają się i kicha z tego jest. Ciężko jest się przestawić, ale mam nadzieję, że im dalej w las tym będzie raźniej :)

Ps.

Zarobki faktycznie są gorsze. Nagato zarabiał lepiej + mniej kosztowała naprawa. 

Podobno na kadłubie A pociski mają gorszą penetrację. Podobno, bo kupiłam B za free expa i na A nie grałem. Poza tym to jednak tier wyżej i przeciwnicy inni, więc może to być tylko wrażenie niższej skuteczności.

Co do zarobków, to normalne. 8 tier w czołgach był tym na którym przeciętny gracz ma wychodzić na zero, na wysokich powinien tracić. WoWs idzie w tym samym kierunku, 8 tiery mają nie zarabiać, wyższe mają być deficytowe, a gracz ma kupować premki.

Players
2 posts
824 battles

Musze Wam powiedziec jak mi sie nim gra.Chyba z 50 bitew.Roznie bywa.Uwazam ze to dobry okret w rekach dobrego gracza.Najwazniesze to dobrze wycelowac i nie zblizac sie za bardzo do T8+.Duzo zalezy tez od taktyki.Amagi musi miec towarzystwo 2 lub 3 innych okretow.Dosc miekkie burty, wiec dobrze katowac i uzywac tylnich dzial. Np.w starciu z Tirpitzem ladnie go punktowalem. Prawie zawsze dostawal cytadele. ale i on tez mnie kilka razy trafil. Zwlaszcza gdy wystawilem burty.Wazne tez zeby go szybko wymaksowac bo inaczej Amagi to tylko karma dla rybek. Jeszcze jedno,gdybym mia wybierac Nagato-Amagi to wybrabrałbym Nagato(mocne bydle:great:)

Players
921 posts
4,886 battles

Tirpitz prawie zawsze dostawał cytadelę? Chciałbym to widzieć, chyba nigdy mi się nie zdarzyło wbić cytadeli Tirpitzowi. Czasem myślę że on nie ma cytadeli jak DD :).

Dziś miałem fajną bitwę na Amagi na tej polarnej mapie, na dziewiątki. W zasadzie ostrożnie puszowałem środkiem ładując w co się da, zaliczyłem trzy kille, skasowałem z pół Izumo jak się ładnie wystawił... Na koniec zostaliśmy z Kagero na NC i zrobiłem najbardziej noobski błąd od tygodnia. Na 10km zachciało mi się zawrócić zamiast zwolnić i dalej płynąć na niego. Gość ładnie mnie wyczekał i zasadził salwę za 33k dmg :/. Osiwiałem w sekundę i w tej chwili jestem biały jak gołąbek ;).

Na szczęście wygraliśmy na punkty i 130k udało się nastukać, ale pamiętajcie drodzy gracze - nigdy nie pokazujcie na Amagi burty gdy ktoś do was celuje. Już lepiej iść na taran, będzie większy pożytek :).

[FNE]
Players
12 posts
6,511 battles

jakie polecacie ulepszenia do amagi do celności dzial -7% czy do zasięgu AA?

amagi vs amagi burta w burte z 5km i tylko 1 cytadela. Koleś tez nie mógł mi wbić :/

Edited by prezio

Alpha Tester
599 posts
10,209 battles

Na ten moment myślę, że zmaxowane amagi to top t8. Celuj w styk statku z powierzchnia wody, moze lekko wyzej, ja gram na ulepszenie dział i dzis np yorcka na hita zlozylem albo 45k w iowe, 180 pare k udalo mi sie nim zrobic, idealny statek, a izumo to crap wiec go nie kupie chociaz moge ; d

Edited by Loordbeny

Players
136 posts
1,477 battles

jak rozdzielić perki na kapitana do amagi i czy podobnie będzie z tym kapitanem już dalej na yamato?

[088]
Beta Tester
124 posts
6,783 battles

Lubię Amagi, po Fuso to mój ulubiony okręt ale takie jaja jak wczoraj to normalnie tylko wyjść z siebie i stanąć obok. 2-3 min gry, salwa niemal z max zasięgu w inne Amagi 38k dmg z haczykiem. Piąta minuta po rozpoczęciu tracimy 4 krążowniki i dwie deski, lemingi poszły kupą między wyspy. Koniec bitwy po około 13 minutach, wynik 49 trafień i zadany dmg.. 38K z haczykiem, tylko iść i się pochlastać ;)

Edited by Arika303

[-DWS-]
Beta Tester
5,129 posts
15,858 battles

Lubię Amagi, po Fuso to mój ulubiony okręt ale takie jaja jak wczoraj to normalnie tylko wyjść z siebie i stanąć obok. 2-3 min gry, salwa niemal z max zasięgu w inne Amagi 38k dmg z haczykiem. Piąta minuta po rozpoczęciu tracimy 4 krążowniki i dwie deski, lemingi poszły kupą między wyspy. Koniec bitwy po około 13 minutach, wynik 49 trafień i zadany dmg.. 38K z haczykiem, tylko iść i się pochlastać ;)

Ano, pancerniki. Wczoraj na Warspite strzelam do Kirova, pierwsza salwa - obramowanie, druga - nadpenetracja, trzecia - 2 cytadele, trup na miejscu.

[SEEYA]
Players
327 posts
24,157 battles

Tak mi doradzali. Zadziwiająco dobrze mi się z tym gra:

1. Basics of Survivability

2. Expert Marksman

3. Superintendent

4. Advanced Firing Training

5. High Alert

6. Vigilance

7. Fire Prevention

Nie wiem jak z Yamato. Dopiero kończe robić Nagato i z tym ustawieniem(jestem w punkcie 5) oraz premium naprawką ładnie można potankować.

Pewnie zaraz polecą posty w stylu: gdzie Situational Awareness. Grałem z tym perkiem, może i wiem gdzie przypuszczalnie są niszczarki, ale na dłuższą

metę, żeby coś ładnego zbudować to brakuje tego jednego punkcika.

[-DWS-]
Beta Tester
5,129 posts
15,858 battles

Żarówa na pancernikach to dość szczególny przypadek. Ja rozważam żarówę na Warspite, ponoć sprawdza się na Tirpitzu. Amagi zrobiony pod full-camo (muduł+perk+malowanie) nadal się świeci z 13km. Bez kosztownego perka będzie to ponad 15km. Można założyć, że się świecisz cały czas. Na Warspite da się zejść do 11,5km a to już jest ciekawe.

[SEEYA]
Players
327 posts
24,157 battles

Tylko kolega tu mówił że idzie do Yamato, a nim nie zejdziesz do satysfakcjonującej wartości cammo, by się to opłacało. A co do Warspite'a miałem już taką sytuację również z NM. Szarżując na krążku naraz takiego zobaczysz i padaka gdzie tu uciec!?!? No ma to potencjał.

Edited by Bursztynq

[QTAZ]
Alpha Tester
2,316 posts
16,775 battles

Pogralem troszke i musze powiedziec ze jestem rozczarowany. Jest gorsza od nagato i fuso. Lapie takie cyty skatowana w dupe ze szok, rekord to 44k od NC z 20km, Dziala srednio celne, i do tego zauwazalne slabsze AA od amerykanskich bb. Teraz jak kupilem i gram NC mam porownanie. I tam na stocku mi sie lepiej gra niz na full upg amagi. Pomijam fakt debili w druzynach.

Players
1,462 posts
12,078 battles

Wybacz ale po wymaksowaniu to bezdyskusyjnie najlepszy pancernik swojego tieru (staty nigdy nie kłamią). Co prawda nie jest tak przegięty jak niezniszczalny Yamato na dychach ale siła ognia znacząco większa od przeciwników robi swoje. Oczywiście ma wady jak bardzo słaba burta i rufa ale przód nie odstaje za bardzo od superpancernych NC i Tirpitza (tego ostatniego jako zaczarowaną premkę z mikrocytadelą najskuteczniej jest spalić z HE). Z uwagi na super manewrowość Amagi praktycznie nie daje się trafić z >13 km jednocześnie na tym dystansie sam jest super celny.

Oczywiście grając w stylem amerykańskich pancerników dla noobów nie ma co liczyć na wykorzystanie jego OP potencjału, za to myślę że powinien ci się spodobać Izumo którego większość dobrych graczy doceniających Amagi znienawidziło :P

[QTAZ]
Alpha Tester
2,316 posts
16,775 battles

Wybacz ale po wymaksowaniu to bezdyskusyjnie najlepszy pancernik swojego tieru (staty nigdy nie kłamią). Co prawda nie jest tak przegięty jak niezniszczalny Yamato na dychach ale siła ognia znacząco większa od przeciwników robi swoje. Oczywiście ma wady jak bardzo słaba burta i rufa ale przód nie odstaje za bardzo od superpancernych NC i Tirpitza (tego ostatniego jako zaczarowaną premkę z mikrocytadelą najskuteczniej jest spalić z HE). Z uwagi na super manewrowość Amagi praktycznie nie daje się trafić z >13 km jednocześnie na tym dystansie sam jest super celny.

Oczywiście grając w stylem amerykańskich pancerników dla noobów nie ma co liczyć na wykorzystanie jego OP potencjału, za to myślę że powinien ci się spodobać Izumo którego większość dobrych graczy doceniających Amagi znienawidziło :P

Prosze nie obrazac :P Zobaczymy poki co expie NC, a potem bede rownolegle jechal AMagi i NC, problem tylko w kasie, bo tej ciagle mi brakuje. To moze ja nie mam szczescie do RNG i gier, bo ciagle dostaje takie hity w tylek ze szok. Gdzies wyzej pisaliscie ze skoro sa 3 dziala z tylu to trzeba strzelac odchodzac od przeciwnikow, i ta cala strategia jest g warta bo w skatowany tyl lapie takie hity amagi ze az boli. Znowu idac przodem masz tylko 4 lufy. Pogram jeszcze jak skoncze expic izumu wtedy sie wypowiem

Edited by Zlociutk1

Players
1,462 posts
12,078 battles
Jak przyjmiesz, że Amagi to ciężki krążownik z największym pierdolnięciem na swoim tierze to będzie łatwiej. Na pewno nie wolno nim nawracać ani uciekać, powinno się też w miarę możliwości utrzymywać pełną prędkość bo wtedy po prostu mijasz wszystkie salwy >13 km. Cała tajemnica polega więc na tym żeby szybko zmieść krążowniki zanim dopłyniesz w skuteczny zasięg pancerników, bo jak zostaniesz solo na główne siły będzie gorąco (stad durne pomysły powyżej aby robić camo). Zwykle pływam nim pod takimi kątami, że po lekkiej korekcie tylne działa mają bicie tylko na 1 skrajny okręt wroga, a przednimi walę na wprost. Dopiero gdy nie jestem pod ostrzałem z pancerników walę pełną burtą. No i bezwzględnie obserwuję zachowanie własnego teamu w ostateczności robiąc cofkę po amerykańsku bo przód trzyma dobrze jak na pancernik przystało. (..a na Izumo zrób kadłub bo bez tego jest niecelny niemal jak Iowa)
  • Cool 1

Players
221 posts
6,107 battles

RNG czy jak to tam sie zwie dał mi dzisiaj popalić na Amagi kilkanaście salw z obramowaniem celu i 0 obrażeń. Roon, NC i coś tam jeszcze ani 1 punktu obrażeń. P....a gra. Bitwa z tych co się chce r...ć klawiaturę, monitor itp.

Players
3,136 posts
11,828 battles

To jest jedna wielka kpina ... 20 % WR, obrażenia jak bot ... Gneisenau mający totalnie w dupie ostrzał gonił mnie przez pół mapy jak musiałem nawrócić przy krawędzi wsadził piękne obrażenia z dział + poprawił torpedami ... 

Niemiec BB X tieru na dystansie 15 km złapał 1 cytadele w burtę, później zatrzymał się rozwalił sobie Yamato, które  nie potrafiło go sprzątnąć, następnie jak byłem 4 km od niego (po drodze zebrał od przednich wież do śródokręcia 4 salwy w burtę tracąc mozez 5 k HP) zwrócił na mnie uwagę i zdjął 1 salwą ... 

Pojedyncze gry na 100 k dmg + po to żeby 3 kolejne zrobić 10-30 k ...

Zasięg 18,1 km, brak możliwości przebicia BBka tier niżej - masakryczne gówno.

Players
1,364 posts
7,567 battles

Jak sprzątniesz dwa krążowniki pojedynczymi salwami pod rząd to zmienisz zdanie ;)

Każdy pancernik też zbiera baty od niego. Tylko albo 13-15 km i wykręcasz przed salwami, albo 5-10 km i idziesz cały czas dziobem. Jest na tyle zwrotny, że bez większego ryzyka można bić pełną burtową mając przeciwnika przed sobą.

Na randomach super mi się nim gra (67% WR) ale na rankingówkach nie udało mi się odnaleźć jego roli (coś ok 40% WR), tam nawet przy T8 wolę Nagato.

Players
3,136 posts
11,828 battles

Z desperacji po 20 walkach zużyłem free expa na kadłub bo gra stockiem mnie wykończyła. Tak żałosnych wynikó nie miałem na niczym innym.

Players
1,364 posts
7,567 battles

Aaaa, stockiem grałeś. To są dwa różne okręty. Ja się nawet nie bawię, na każdym japońcu kupuję od razu najwyższy kadłub.

Generalnie jeśli grasz stockiem to nie masz co oceniać okrętu.