Jump to content
Sign in to follow this  
You need to play a total of 30 battles to post in this section.
DRACOOLLA

[II] Mikasa

177 comments in this topic

Recommended Posts

Players
1,364 posts
7,567 battles

W sumie w obecnej chwili Mikasa jest jedynym pancernikiem w grze o historycznej celności. :P

Żadna inna zmiana poza zmniejszeniem rozrzutu nie uratuje tego okrętu.

[DOREE]
Beta Tester
1,878 posts
15,077 battles

Żadna inna zmiana poza zmniejszeniem rozrzutu nie uratuje tego okrętu.

Hmmm, nowy perk na skuteczność pomocniczej może narobić zamieszania... :)

[DOREE]
Beta Tester
1,878 posts
15,077 battles

Mam takie "dziwne wrażenie", że od pacza pomocnicza mocniej klepie - ale może to ry ny gy, a już na pewno jest większy zasięg- 3,8 z flagą i umką d-cy, a było 3,7. 

Nie mogę sie doczekać umki za 5 pkt :)

ps. Zapraszam chętnych do dyonu Mikasą.

Edited by Korsarz_87

Players
3,296 posts
5,105 battles

Mam takie "dziwne wrażenie", że od pacza pomocnicza mocniej klepie - ale może to ry ny gy, a już na pewno jest większy zasięg- 3,8 z flagą i umką d-cy, a było 3,7. 

Nie mogę sie doczekać umki za 5 pkt :)

ps. Zapraszam chętnych do dyonu Mikasą.

Korsarz, nie kuś...

[40-1]
Beta Tester, In AlfaTesters
801 posts

To może i ja w to wejdę ... jakoś w tę machinę wrzuciłem .kpt z rozwijanego BB. I się k...wa przestraszyłem tym co zobaczyłem :) Może jak jakiś "dywizjon" z tym zrobimy to MM uklęknie?

Players
517 posts
31,341 battles

Strzelam kiedy ten film byl nakrecony?

Bo teraz walki mikasa wygladaja troche inaczej....

Teraz na 32 strzaly z malej odleglosci trafia 5...

Dodatkowo wrzuca go na 3 tier gdzie st louis robi z niego sieczke, nie mowiac juz o tym ze na jedynce erie robi z niego sieczke nie mowiac o orlanie

Jakies 2 patche temu to byl fajny okret , po obecnych "poprawkach" to kupa zlomu.

Zamiast dac mu buffa jescze go znerfili.

Edited by Sadzior

Players
1,796 posts
3,146 battles

A czy można by było zrobić filmik o niej bez całego sprzętu premium i wyszkolonego dowódcy?

[DOREE]
Beta Tester
1,878 posts
15,077 battles

A czy można by było zrobić filmik o niej bez całego sprzętu premium i wyszkolonego dowódcy?

Tak "skonfigurowany" nie jest wart najmniejszej uwagi. Dopiero po max wykokszeniu na przeżywalność mozna powiedzieć, że jest "taki sobie". Inna sprawa, że -moim zdaniem- gold naprawki to obowiązek dla każdego BB. 

Alpha Tester
5,609 posts
5,569 battles

Inna sprawa, że -moim zdaniem- gold naprawki to obowiązek dla każdego BB. 

Co tylko pokazuje, że BB są skopane. "Pomagają", ok, ale nic premiowego nie powinno być "obowiązkiem".

Players
1,796 posts
3,146 battles

Co tylko pokazuje, że BB są skopane. "Pomagają", ok, ale nic premiowego nie powinno być "obowiązkiem".

Może nastaną lepsze czasy...

W teorii nic nie jest "obowiązkiem". Praktyka to co innego.

Ale rzeczywiście gold naprawiarka więcej daje, bo to te parę k hp więcej do odzyskania, a to może nas już ratować.

[DOREE]
Beta Tester
1,878 posts
15,077 battles

Co tylko pokazuje, że BB są skopane. 

Nie, nie o to mi chodziło. Niektóre BB tak zrobione są prawie niezniszczalne a na pewno odchodzi problem radosnego palenia ich przez CA (co kilkanascie sek gasi sie albo sam albo z R-ki) a odbudowanie HP odbywa sie często, wiele razy i za dużą wartość. Po prostu BBki jako okręty nie-chowające sie muszą jak najwięcej wytrzymać i należy to poprawić maksymalnie, używając gold naprawek, a nie wychodzić z założenia "a, zaoszczędzę te 20k". Bo to jest nie tyle wydatek, co inwestycja- dłużej pozyję = więcej zarobie, a może i bitwe wygram :)

Alpha Tester
5,609 posts
5,569 battles

Ok, tylko właśnie o to chodzi, inne okręty raczej tego nie potrzebują (a już nie odnoszą z tego korzyści), a to jest praktycznie jak dodatkowe 40k z hakiem kosztów naprawy za samo wejście do bitwy. Bez premki to morduje nawet zarobki na Tirpitzu, stąd "a, zaoszczędzę te 20k" jest już absolutną koniecznością w momencie, w którym normalny 8 czy nawet 7 tier zaczyna z tymi rzeczami na zwycięstwach dawać mniejszy zysk lub większą stratę niż na porażkach bez nich. O wyższych tierach nie wspomnę. Do tego nie jest to aż tak P2W.

Do czego zmierzam, nie chodzi mi nawet o samo działanie premiowych consumabli, ani mechaniczne, ani ekonomiczne, tylko o rosnący trend traktowania ich jako bazę i standard. Potem wejdzie ktoś na forum szukając rad jak grać pancernikami, i co znajdzie? "Ne używasz flag i consumabli? Noob, git gud, l2p". Dalej, co gorsze, poważne porównania statów okrętów często uwzględniają już premiowe rzeczy w standardzie, przez co potem jest płacz że ten okręt lepszy od tamtego "nerf, nerf". Tu to jeszcze nie jest problemem, ludzie są trochę bardziej powściągliwi, ale np. na reddicie to już jest dżungla.

No i jednak pokazuje to, że pancerniki są skopane. Klasa w domyśle przeznaczona do tankowania, jest w stanie tankować tylko inne pancerniki. Tak to po prostu łatwa do spotnięcia arta z dużą ilością HP. I potrzebuje dodatkowych protez, żeby móc wykonywać choć część tego, co jest od niej oczekiwane?

• Cool 1

Players
3,296 posts
5,105 battles

Mikasa pojawiła się na stałe i w sklepie, i w grze (za dublony). Przestrzegam przed zakupem jej - okręt jest niemal niegrywalny. Jako piękny predrednot ma wartość jedynie kolekcjonerską!

[-DWS-]
Beta Tester
5,129 posts
15,858 battles

Ok, tylko właśnie o to chodzi, inne okręty raczej tego nie potrzebują (a już nie odnoszą z tego korzyści)

Że co proszę? Taki DD w ogóle nie odnosi korzyści z premiumowego dymu. Nic a nic.

[-NFG-]
Players
2,176 posts
29,166 battles

Jestem świeżo po kupnie tego pancernika i przyznaję, że faktycznie trochę miękki i teksty typu "St.Louis robi z niego sieczkę" rzeczywiście mają sens. 

Artyleria to też rozrzutnik gnoju. 9,5 km zasięgu ale dopiero od 5 km i niżej zaczyna się jako taka celność.

Bateria dodatkowa jest dość celna.

Jednak wydaje Mi się, że da się tym okrętem grać. W ostatniej bitwie przed napisaniem tego postu było dość niezwykle. 1. Wrzuciło Mnie na t3 i t4, 2. Przegraliśmy, 3. Byłem ostatnim graczem w bitwie i na dodatek przetrwałem, 4. Zatopiłem Kolberga baterią dodatkową.wspomagając ją główną. Tak więc doświadczenie było ciekawe.

[DOREE]
Beta Tester
1,878 posts
15,077 battles

Zasadniczo jestem przeciwny tego typu teoriom "spiskowym" ale chyba przestawili mu troche wajche RNG na czas sprzedaży. Latałem wczoraj w dyonie i takie jaja co wyprawialiśmy to nigdy jeszcze nie widziałem :) 

Players
3,296 posts
5,105 battles

Zasadniczo jestem przeciwny tego typu teoriom "spiskowym" ale chyba przestawili mu troche wajche RNG na czas sprzedaży. Latałem wczoraj w dyonie i takie jaja co wyprawialiśmy to nigdy jeszcze nie widziałem :) 

Potwierdzam. Przednie kino :great:

Players
15 posts
1,534 battles

Ten i pozostałe okrety beda na stałe do kupienia za dublony czy tylko na jakis czas? Jesli tak to do kiedy?

[LEGIO]
Alpha Tester
2,311 posts
13,227 battles

Ten i pozostałe okrety beda na stałe do kupienia za dublony czy tylko na jakis czas? Jesli tak to do kiedy?

Jeśli pojawiają się do kupienia za dublony, to tak, na stałe. Chyba, że jakiś okręt zostanie kiedyś wycofany ze sprzedaży - ale gdyby to miało się kiedyś zdarzyć, to damy znać. 

[LUZ]
Alpha Tester
1,096 posts
43,335 battles

To bardzo dziwny okręt, właśnie go sobie kupiłem z przyczyn sentymentalnych i zagrałem nim kilka bitew na botach, wsadziłem w niego 14 punktowego kapitana z krążownika (sic!) i zabawa się zaczęła :teethhappy:

Artyleria główna to totalne nieporozumienie i rozrzutnik do nawozu ale za to pomocnicza, klękajcie narody!  Jeśli jest się w topie to tym pancernikiem trzeba grać dokładnie odwrotnie niż wszyscy się

uczymy. Czyli maszyny (uff dobrze że nie napisałem "turbiny") cała naprzód i na wroga, tak żeby uszkodzić go i podpalić z artylerii głównej i złapać go w zasięg artylerii pomocniczej (IMHO należy strzelać pociskami OB).

Artyleria pomcnicza z perkiem dowódcy ma 3,6 km zasięgu i na niskich tierach to całkiem dobrze zdaje egzamin. Prędkość 18 węzłów jest wystarczająca, pula HP 31 2000 całkiem znośna, w połączeniu z naprawką premium

i perkiem superintendenta daje nam to max 5 "leczałek" po około 4400 punktów. Pancerz chroni w zasadzie przed penetracją z każdego działa na tym tierze na III może nas przebić tylko Kawachi i SD (w tych kilku bitwach

z botami cytadeli nie złapałem).

Generalnie śmieszna zabawka w której główny damage zadaje często artyleria pomocnicza.   W załączeniu screen z bitwy co-op w sumie niemal 67K damage w tym: 19K  z artylerii głównej, 23K z dodatkowej i 24K z pożarów, proporcje nieco dziwne ale skuteczne.

Jak znajdę dwóch chętnych do plutonu na OP Albany to chętnie popłynę przeciwko "człowiekom"  :playing:

P.S. Niemal w każdej bitwie dostaje się na tym okręcie ostrzeżenie o "strzelaniu do swoich" tak wspaniałą celność ma artyleria pomocnicza :hiding:

shot-16.05.31_22.12.11-0416.jpg

Edited by Octopussy_007

Sign in to follow this