Jump to content
Sign in to follow this  
You need to play a total of 30 battles to post in this section.
Darayaharus

[IV] Ishizuchi

248 comments in this topic

Recommended Posts

Sailing Hamster
140 posts
406 battles

Wargaming w sklepie premium:

Japoński pancernik z IV poziomu drzewa technologicznego bierze swoją nazwę od Ishizuchi, największej góry zachodniej Japonii. Został zaprojektowany na początku XX w. i służył jako prototyp dla jednostek klasy Kongo, choć zachował uzbrojenie z ery drednotów. W porównaniu z japońskim pancernikiem Myogi z IV poziomu Ishizuchi dysponuje dwiema dodatkowymi bateriami głównymi kalibru 305 mm o nowocześniejszej konstrukcji. Dzięki temu ma większą siłą ognia niż Myogi i może poniekąd równać się z amerykańskim pancernikiem Wyoming mimo tego, że cechuje się najkrótszym zasięgiem ostrzału ze wszystkich okrętów swojej klasy. Dodatkowa wytrzymałość i ponadprzeciętna manewrowość czynią z niego doskonały wybór dla dowódców lubiących grać pancernikami z niższych poziomów.

• Cool 1

Alpha Tester
5,609 posts
5,569 battles

Szczerze powiedziawszy, nie zachęca. Jakby miał 15 km zasięgu to co innego, ale tak? Tylko predkość trochę go ratuje, ale i tak w takiej sytuacji musi robić za czopek dla całego zespołu. A założę się, że pancerz ma pewnie słabiutki.

Najbardziej odrażająca jest cena. Jak zwykle 2x to, co w Wocie. Czyli jak widze całe to bajanie o kompatybilnej z WoTem ekonomii można sobie już wprost w dupę wsadzić.

• Cool 1

Sailing Hamster
706 posts
3,889 battles

na razie jedna bitwa za mna, pancerz jak mowisz nie najlepszy burtowy, i dosc dobry pokladowy. Czyli dobrze sie broni przed pociskami wystrzelonymi na bliski maksymalnemu zasięg. Postaram się zagrac nim kilka parti jeszcze dziś jak się prześpię i wrzucić więcej info na jego temat wieczorem/w nocy

Alpha Tester
5,609 posts
5,569 battles

A jakie moduły można doinstalować?

Co do pancerza pokładowego, to tak jak teraz działa system, to każdy pancernik ma go sporo. A raczej, pociski AP spadające pod dużym kątem są po prostu bardzo nieskuteczne.

Sailing Hamster
706 posts
3,889 battles

pociski z 305mm spadające z góry na pancerz wrogiego Ichizuchi najczęściej się nie przebijały i były trafienia bez dmg. W bok wchodziło praktycznie wszystko. Na razie to jedna bitwa i nie wiem czy to reguła czy rng. 

Pancernik ma problem z środkową wieżą która strzela praktycznie jedynie gdy ustawisz się otwartą burtą. CO znamienne tylnie wieże moga strzelać pod większym kontem do przodu niż wieża środkowa o około 26 stopni!!

Moduły tylko dwa standardowe

Beta Tester
541 posts
4,461 battles

Jak ma tylko 2 moduły to w porównaniu z Arkansas ( który  "jednogłośnie" okrzyknięto beznadziejny), wygląda blado:

- Promień skrętu spory. A czas przestawienia o niecałe 2s szybszy od Arkansas. ( biorąc pod uwagę że na Hamburgerze, można zamontować modyfikacje koła sterowego.)

- Fajnie ze mamy 5x2, ale 305!!!. Jak walimy z AP, to ani nie dorównujemy Arkansas pod względem ilości, ani Myogi, pod względem penetracji. Za to HA maja 34% szans na podpalenie i tak zapewne ludzie będą nim grać. Celność tez niezła, ale zasięg!!! Znowu brak możliwości zamontowania modułu sprawia, że w ostatecznym rozrachunku Arkansas ma ponad 1 km przewagi.

- Co prawda ma AA, ale jego możliwości lepiej  pominąć milczeniem.

- Artyleria pomocnicza na poziomie Myogi. czyli 3.5 km Co czyni ja praktycznie bez znaczenia

W zasadzie mamy pływająca zapalarkę, którą większość BB zakatuje z daleka, a ze średniego dystansu wykończy z AP. Jak wylosuje na topie może być nieźle jednak już na V będzie krucho. Przy czym należy pokreślić może. jak inny BB złapie nas na odległości mniejszej niż te 8/9 km z odsłoniętą burtą to nie będzie ciekawie.

Puki mamy 0.4 i "pływające pochodnie" to możliwości podpalania wyglądają nieźle, ale zmiany jakie niewątpliwie będą przy amunicji ( w tym i HA) mogą uczynić ten okręt bezużytecznym. Za 5 dych to lepiej kopic sobie konto premium, albo 2 flaszki niż  premke IV tieru, która na dobrą sprawę jest kotem w worku.

Alpha Tester
5,609 posts
5,569 battles

Pancernik ma problem z środkową wieżą która strzela praktycznie jedynie gdy ustawisz się otwartą burtą. CO znamienne tylnie wieże moga strzelać pod większym kontem do przodu niż wieża środkowa o około 26 stopni!!

Czyli coś jak New York. Teraz to już na pewno nie chcę, nawet jakby był na -50%

[-T3C-]
Beta Tester
731 posts
8,555 battles

@Vodka: bo to tak de facto krążownik liniowy - słabsze uzbrojenie i pancerz od drednota, ale za to większa prędkość, dlatego tak a nie inaczej wypada w porównaniu z Arkansas. W teorii mobilność miała im dawać przewagę na polu bitwy. W praktyce krążowniki liniowe się nie sprawdziły. W grze wylądowały jako pancerniki i szczerze to nie mam pojęcia jak będą się spisywać. Jako, że kupić go można tylko za gotówkę, to póki co podziękuję.

Swoją drogą, Myogi jako podstawa do zaprojektowania Kongo, teraz niejaki Ishizuchi był jego prototypem... Może tkwię w błędzie, ale Kongo został zaprojektowany i zbudowany w Wielkiej Brytanii jako wersja rozwojowa krążowników liniowych klasy Lion. Kolejne 3 okręty tej klasy zbudowano w Japonii. Japończycy coś tam sobie w międzyczasie projektowali, ale ich projekty wypadały słabo przy brytyjskich, dlatego to stoczni Vickers zlecono zaprojektowanie i zbudowanie nowego krążownika liniowego ( Kongo ). Było tak jak mówię, a WG strasznie ściemnia w opisach?  

Edited by Bruner_PL

[LEGIO]
Alpha Tester
2,311 posts
13,227 battles

Kongo został zaprojektowany przez Brytyjczyków, z udziałem Japończyków i na ich zamówienie. Został zbudowany w stoczni Vickersa, przy udziale specjalistów japońskich - pozostałe okręty tego typu powstały już w Japonii. 

• Cool 1

Beta Tester
541 posts
4,461 battles

Czy krążownik linowy czy drednot, predrednot, superdrednot, pancernik .... W wows niestety włożone jest to jednego worka: "pancerniki". Porównując te prymki kierowałem sie właśnie mechaniką gry.

To ty nie wiesz, że te wszystkie okręty tak naprawdę projektowali uciekinierzy  z ZSRR?:P

Beta Tester
369 posts
1,094 battles

To ty nie wiesz, że te wszystkie okręty tak naprawdę projektowali uciekinierzy  z ZSRR?:P

Polacy na emigracji ;P

[-DWS-]
Beta Tester
5,129 posts
15,858 battles

Jak ma tylko 2 moduły to w porównaniu z Arkansas ( który  "jednogłośnie" okrzyknięto beznadziejny), wygląda blado:

Z tym "jednogłośnie" to tylko na forum. Mi się Arkansas podoba i to bardzo. A Japoniec faktycznie słabowity. Jak go kiedyś tam zapowiedzieli to nawet rozważałem zakup, ot żeby mieć pancernik na niskim tierze nie angażujący dedykowanego dowódcy. A potem pojawił się Wyoming który od razu mi "podszedł", a chwilę potem dowiedziałem się że dostanę Wyoming-a premium za darmo. Tak więc panu Ishizuchi podziękuję. Może jakby jakiś pancerniczek 3 tieru się pojawił to bym sobie kupił. Może być np. Goeben jako zapowiedź drzewka niemieckiego.

A swoją drogą miała być Mikasa a nie ma. Na 2 tier nadawał by się też Shlezwig-Holstein :-).

[LEGIO]
Alpha Tester
2,311 posts
13,227 battles

Z tym "jednogłośnie" to tylko na forum. Mi się Arkansas podoba i to bardzo. A Japoniec faktycznie słabowity. Jak go kiedyś tam zapowiedzieli to nawet rozważałem zakup, ot żeby mieć pancernik na niskim tierze nie angażujący dedykowanego dowódcy. A potem pojawił się Wyoming który od razu mi "podszedł", a chwilę potem dowiedziałem się że dostanę Wyoming-a premium za darmo. Tak więc panu Ishizuchi podziękuję. Może jakby jakiś pancerniczek 3 tieru się pojawił to bym sobie kupił. Może być np. Goeben jako zapowiedź drzewka niemieckiego.

A swoją drogą miała być Mikasa a nie ma. Na 2 tier nadawał by się też Shlezwig-Holstein :-).

Niewykluczone, że Mikasa kiedyś będzie - ale jeszcze nie teraz. Poza tym, bardziej pasowałaby na III tier. 

Weekend Tester
692 posts
3,629 battles

Niewykluczone, że Mikasa kiedyś będzie - ale jeszcze nie teraz. Poza tym, bardziej pasowałaby na III tier. 

Nie, nie pasuje na III tier. To jest Pre-dreadnough wyposarzony w 4 działa 305mm. Nijak nie pasuje na III tier do: South Carolina...wszelkie Potiomkiny, Schlezwigi itp pasuja na II tier. swoją drogą, ciekawe, czy Brytole dpstaną na III tierze HMS Dreadnought...
Edited by DRACOOLLA

[WG]
WG Staff
523 posts

[...] ciekawe, czy Brytole dpstaną na III tierze HMS Dreadnought...

Taki jest plan. :hiding:

• Cool 2

[-DWS-]
Beta Tester
5,129 posts
15,858 battles

Zauważ, że w tej mechanice która jest w grze, to Mikasa będzie miała raptem 4 działa. Reszta to będzie "secondary", czyli 2 krotnie słabsza salwa burtowa niż pancerniki 3 tieru.

A Drednought na 3 tier jak najbardziej pasuje, żeby tylko nie był taki badziewny jak Kawachi. Jak na 4 tier poszedł Isizuchi to u Brytyjczyków pasował by Tiger (bo Lion to będzie, ale ten inny na 10 tierze). A na 6 tierze będą QE (bo Warspite). 8,9,10 to księciunio, Vanguard i Lion, czyli wychodzi że Hood na 7.

Sailing Hamster
706 posts
3,889 battles

Taki jest plan. :hiding:

dzięki za info :D

A wracając do tematu. Kilka bitew już za mną więc i są pierwsze wnioski

Okręt ten wymaga całkowicie nowego stylu gry. Nie pasuje tu żaden ze standardowych stylów zarówno BBków jak i CA. Niestety okręt ten ma jedną przepotężną wadę która skutecznie utrudnia zdawałoby się oczywista po kilku bitwach taktykę gry. Okręt ten doskonale spisuje się  do szybkiego ataku na pozycje wroga, dzięki swej prędkości dotrzymuje kroku lekkim krazownikom przez co może przewodzić atakowi w ich towarzystwie. Gdyby jeszcze mógł instalować moduł zwiekszający celność dział pomocniczych byłoby naprawdę nieźle, ale nie może w żaden sposób zwiększyć celności tych dział )a ma ich aż 22). Co więcej okręt ten nie ma problemu by szybko skracać dystans do wrogich BB, CA jak się nie zorientują to też szybko mogą znaleźć za blisko tego pancernika. I wszystko byłoby pięknie gdyby nie wada, a raczej dwie połączone ze sobą. Okręt ten jest strasznie wrażliwy na ostrzał i torpedy. Co więcej niezwykle ciężko jest mu wymanewrować torpedy nawet jeśli ktoś inny nam je wyspotuje, o jakiejkolwiek obronie przed atakami samolotów torpedowych można zapomnieć. Być może dobra manipulacja prędkością tego okrętu mogłaby troszkę pomóc, ale to mimowszystkoza mało. Trzeba by bawić się zmianą prędkości niemal non stop. Szytem wszystkiego było torpedowanie Wakatake z powyżej 7 km, Torpedy zobaczyłem wcześnie, wcześniej niż zazwyczaj zacząłem manewer uniku, a i tak torpedy mnie dopadły. dokładnie dopadły mnie dwie torpedy, zabrały więcj dmg niż przecietnemu BBkowi, Ishizuki poszedł na dno. Sytuacja ta jest spowodowana tym, że okręt ma kształt "wrzecionowaty" czyli jest bardzo długi i wąski. CHyba nie ma bąbli przeciwtoredowych.

Kolejną kwestią są działa. 5 wież robi wrażenie, ale... środkowa wieża ma strasznie małe pole ostrzału Jak wspominałem wcześniej tylne wieże moga celować przed dziób okrętu bez większych problemów, środkowa wieża nie może. 

Ale jest właśnie plus tych tylnich dział. W trakcie prowadzenia pościgu czy akcji zbiżania się do przeciwnika mozemy prowadzić ostrzał z 4 wież nie pokazując praktycznie burty. A dopóki strzelają nam w dziób lub pod ostrym kątem w burtę jesteśmy w miarę bezpieczni. Nie wiem jak wygląda na razie wychył dział przednich w tył niemniej bez problemu udało mi się utrzymać flankę samotnie przeciw dwóm Wyomingom i Arkansansowi trzymajac je na granicy zasięgu dział.Niestety moje działa niewiele im robiły szkód. Nie dosć że mało celne to jeszcze dmg tragicznie wpadało. 15 trafień z przebiciem z AP i dmg 12600!!! Nie wiem czy to RNG mnie tak dzisiaj ukochało czy był ninja nerf amunicji AP w dzisiejszym patchu, bo na myugi podobnie miałem problem z amunicją AP. Co więcej o ile wcześniej typowy niski dmg z AP to było 1k z kawałkiem to teraz jest to 830 dmg. W skrócie dmg jak na razie nie robiłem praktycznie żadnego. Jeśli chodzi o celność, to najcelniej i z najmniejszym rozrzutem pociski leciały z pełnej salwy wszystkich dział (podwójne kliknięcie). Dużo większy rozrzut miałem przy salwie sekwencyjnej (klik z przytrzymaniem myszki), a już całkowicie mnie rozbroiły strzały pojedyńcze gdzie oba pociski lądowały i to wielokrotnie, jeden w okolicach dziobu, a drugi w okolicach rufy wrogiego BBka. Mam nadzieje, że zmieni się to w prayszłosci bo okręt jest przez to niemal niegrywalny. Co znamienne, rano dwukrotnie trafiłem przeciw sobie na ten okręt (na trzy bitwy), po południu mimo wiekszej liczby bitew nie spotkałem żadnego.

• Cool 2

Beta Tester
166 posts
2,923 battles

No ładnie....Ishizuchi ma artylerie przeciwlotnicza :(.

A Arkansas pomimo wpisu na oficjalnej stronie WG przed przyznaniem go nie posiada wcale AA ....

Sailing Hamster
706 posts
3,889 battles

No ładnie....Ishizuchi ma artylerie przeciwlotnicza :(.

no w sumie ma i nawet strzela ona do samolotow, ale co z tego, i tak jest za slaba by wybronic przed atakiem torpedowym

Edit: screeny z ostatniej bitwy, w polowie bitwy zmienilem amunicje z Ap na HE, cele zostaly praktycznie te same, zarobek za wygrana bitwe z zadanym dmg okolo 40k i kontem premium żałosny:

Spójrzcie na ilość wystrzelonych pocisków i ilośc trafionych pocisków. Wszystkie nietrafione pociski lądowały albo przed celem albo za celem

shot-15.06.30_20.12.58-0952.jpg

shot-15.06.30_20.13.04-0744.jpg

shot-15.06.30_20.13.10-0524.jpg

Edited by Darayaharus

Alpha Tester
1,343 posts
9,940 battles

Standart. Pancerniki są najbardziej podatną na RNG klasą, wystarczy popatrzeć na celność dział, zarówno podstawowych jak i pomocniczych. Wszystko inne strzela celniej. A plotki na obu premium BBkach 4 tieru- Akransas i Ishizuchi to tylko przykry żart.

Sailing Hamster
706 posts
3,889 battles

za mna już etap totalnego lamienia tym okrętem. 

jak pisałem wcześniej ten pancernik jest inny. I to pod wieloma względami.

Jego prędkość, kształt oraz wieże powodują, że jest od doskonały jako okręt pościgowy lub do prowadzenia krążowników do ataku na przełamanie linii (to drugie ma sens jeśli rzeczywiście znadujesz się w grupie z CA oraz te CA nie wycofaja sie by "bezpiecznie" bić na odległość maksymalną). Jest to tez okręt wsparcia a nie typowy BBek. Jedną z cech charakterystycznych dla niego jest wyjątkowo niska prędkość pocisków, co sprawia, ze używanie AP jest mocno problematyczne.

Za to pociski HE zadają średnio więcej dmg niż HE innych pancerników, bardzo dobrze podpalają oraz niszczą moduły. Co więcej pociski HE mają duży splash przez co już kilkukrotnie zdarzyło mi się, że jeden pocisk niszczył 2 moduły. 

W jednej z bitew dwie salwy HE w bok ST.Louis z odleglosci mniejszej niz 7 km (zaatakował mnie zza wyspy) spowodowały zniszczenie większości dział na burcie która był obrócony do mnie.

Pancerz jest też nie do końca typowy dla BBeka. Z jednej strony jest bardzo wrażliwy na działa większych kalibrów, z drugiej na bliskiej odległości Ca miały problemy by wogóle mi zadac dmg bijąc po pancerzu. Niestety bardzo wrażliwa jest nadbudówka i prawdopodobnie pokład (zachowania pokładu na pociski nie przeanalizowałem ale pociski  CA z dużych odległości wyrządzają dużo  więcej szkód niż z bliska).

O ustawianiu się bokiem czy wogóle odsłanianiu boku należy zapomnieć, Jeśli atakujemy to tylko płynąc wprost na przeciwnika (najlepiej go goniąc), jeśli się bronimy to uciekamy przed nim wystawiając rufę. 

Wieże numer 3,4 i 5 mogą strzelać zawsze do tyłu, są tak ustawione że mają napawde szerokie pole ostrzału w tył. Wieża numer trzy ma mocno ograniczone (przez nadbudówkę) pole ostrzału do przodu. 

Wieże numer 4 i 5 mają tak duże pole ostrzału, że strzelając przed dziób robimy tylko niewielki zwrot i zachowujemy praktycznie burtę tak mocno skontowaną że pociski się od niej będa odbijały (mowa tu oczywiscie o ogniu zwrotnym naszego celu).

Wieże numer 1 i 2 potrafią też strzelać do tyłu ale nie tak dobrze jak 4 i 5 do przodu.

Sekwencja odpalania pocisków jest standardowa co stanowi pewien problem bo wieże 3, 4 i 5 często strzelają razem jako całość rufy. Wieże te są na różnych wysokościach przez co salwa ma naprawdę duży rozrzut. O dziwo rozrzut ten jest mniejszy w przypadku pocisków HE. 

Strzelanie na bliską odległość z dział głównych też stanowi pewien problem, Pociski lecą wolniej i po większej paraboli przez co trzeba celować nie tylko z wyprzedzeniem związanym z prędkością okrętów, ale również trzeba brać poprawkę że na te pociski mocniej działa grawitacja - trzeba celować troszkę wyżej.

Jeśli już jesteśmy przy temacie celowania to dwie kwestie:

1. musimy zawsze brać większe wyprzedzenie niż na pozostałych okrętach - to praktycznie nauka celowania od nowa.

2. przeciwnicy często (jak na razie) nie doceniają prędkosci tego okrętu i nie biora odpowiednio dużych poprawek. Jeśli ktoś celuje w Ishizuchi musi brać takie poprawki jak na szybsze CA

Co do zarobków to troszkę dziwna sprawa. Początkowo myślałem, że to ja coś nie tak robię, słabo gram itd. Mało ekspa za mały dmg, mało kasy itd. Ale między grami na tym pancerniku grałem Murmańskiem. I się zaskoczyłem bardzo. 

Otóż przy niemal identycznym zadanym dmg, murmańsk przy przegranej bitwie zarobił o ponad 100k więcej kredytek i więcej dostał expa od wygranej bitwy ishizuchi. CO więcej miałem wrażenie, że pancernikiem naprawdę zadecydowałem o zwycięstwie drużyny, podczas gdy murmanskiem zagrałem tak sobie.

dla porównania screeny końcowe z tych dwóch bitew:

shot-15.07.01_05.25.49-0596.jpg

shot-15.07.01_05.25.51-0452.jpg

shot-15.07.01_05.25.22-0251.jpg

shot-15.07.01_05.25.25-0292.jpg

Edited by Darayaharus
  • Cool 1

Sailing Hamster
706 posts
3,889 battles

Film znaleziony na YT pokazujacy jak sie gra tym pancernikiem z uzyciem amunicji AP.

Zwróćcie uwagę na celność, rozrzut pocisków oraz trajektorię lotu:

Sign in to follow this