Jump to content
You need to play a total of 30 battles to post in this section.
JanuszTankMaster

[X] Yamato

340 comments in this topic

Recommended Posts

Beta Tester
2 posts
326 battles

Opisze ktoś wrażenia z gry tym pancernikiem ? Co wydaje się wam lepsze ogólnie oraz w starciu 1v1 Yamato czy Montana ?

Beta Tester
369 posts
1,094 battles

Yamato i Montana maja jedna wade. Wszyscy chca je zatopic :P

Yamato nie gralem, ale Montana na 0.4.0 byla calkiem fajna :)

Chociaz wedlug mnie Iowa ciekawsza ze wzgledu na odrobine wezsza sylwetke. I tak jakos ""fajniej" mi sie nia gralo :)

• Cool 1

[R-Y-K]
Alpha Tester
347 posts
12,128 battles

Fajniej ci sie nia gralo ale Yamato nie plywales,swietna logika

Players
2 posts
1,905 battles

Heh, jest błąd w opisie pancernika Yamato. W grze napisano, że planowano wybudowanie czterech jednostek typu YAMATO. Niestety nie jest to prawdą. Planowane było pięć jednostek, czyli:

1. Yamato - rozpoczęcie budowy 04.11.1937 i wejście do służby 16.12.1941;

2. Musashi - rozpoczęcie budowy 29.03.1938 i wejście do służby 05.08.1942;

3. Okręt nr 110 (późniejszy Shinano ) - rozpoczęcie budowy 04.05.1940, w lipcu 1942 roku rozpoczęcie konwersji na lotniskowiec, wejście do służby 19.11.1944;

4. Okręt nr 111 - rozpoczęcie budowy 07.11.1940, po roku budowy (po ataku na Pearl Harbor) prace zostały przerwane;

5. Okręt nr 797 - nigdy nie rozpoczęty.

Players
111 posts
626 battles

Yamato i Montana maja jedna wade. Wszyscy chca je zatopic :P

Yamato nie gralem, ale Montana na 0.4.0 byla calkiem fajna :)

Chociaz wedlug mnie Iowa ciekawsza ze wzgledu na odrobine wezsza sylwetke. I tak jakos ""fajniej" mi sie nia gralo :)

Patrząc na oba statki, wolałbym Montanę z uwagi na większą ilość dział i ciut większą maksymalną prędkość. 

Beta Tester
541 posts
4,461 battles

Patrząc na oba statki, wolałbym Montanę z uwagi na większą ilość dział i ciut większą maksymalną prędkość. 

Brałeś pod uwagę kaliber tych dział?

Players
111 posts
626 battles

Brałeś pod uwagę kaliber tych dział?

Nie faktycznie się nad tym nie zastanawiałem i fajnie że zwróciłeś mi na to uwagę, bo tak to ta linia japońskich pancerników wydawała się średnio ciekawa. Na tą chwilę skuteczniejszy jestem kiedy mam więcej dział. Ciekawe czy ten większy kaliber faktycznie będzie zauważalnie częściej przebijał. Wciąż odnoszę jednak wrażenie że lepiej mieć więcej dział i gęstszą salwę ale mam zamiar zrobić oba pancerniki więc za kilka miesięcy sam to ocenię. 

pozdrawiam

Beta Tester
362 posts
7,573 battles

Grałem monty i yamato na cbt i lepiej wspomniałem Montane po prostu lepiej czyściło się nią roomy ( wiecej luf i była bardziej elastyczna ) Teraz ponownie kupiłem Montane jako pierwszą, a Yamato tak bez przekonania i odziwo lepiej leży mi Yamato. Prawdopodobnie kwestia dnia i tych kilkunastu gier które lepiej się ułożyły . W porównaniu z iowa/montana główna artyleria tak często nie pada, pociski mimo ze jest ich 9 zadają regularny dobry dmg nawet przy strzałach bez cytadeli ( kaliber robi swoje ) Mimo wszystko na jednej i drugiej nacji  na 5 skill - 34% do monty pewnie wrócę jak przeperkuje dowódce

[GJMW]
Alpha Tester
980 posts
20,910 battles

Ja dopiero zaczynam z Yamato i po 8 bitwach nie chcę go oceniać ale mam na razie bardzo mało cytadel. Nawet strzelając w bok krążownika wypada 1430 obrażeń. Okręt wymaga pomocy a z tym mam problem na 10 tierze.  Wczoraj prowadząc natarcie dwa razy mnie zostawiano samotnie! Muszę zweryfikować taktykę bo może  za szybko idę do przodu. Na 8 bitew połowa to natarcie  (2klęski oraz 2 sukcesy).

[GJMW]
Alpha Tester
980 posts
20,910 battles

Chyba tam na górze ktoś czyta posty bo rano narzekałem na brak cytadel a dzisiaj mam ich pełno.

Pobiłem rekord zadanych obrażeń w bitwie gdzie zatopiłem 2 Yamato i Iowę (ponad 233 tys,) i to nie starczyło do zwycięstwa :ohmy:, Walka z bliska w pojedynkę na dwa kolosy to było wyzwanie. Ostatnią salwą zatopiliśmy się wzajemnie. Rezultat starcia zaskoczył nawet moich towarzyszy, wywołując wiele komentarzy na czacie.

shot-15.09.14_18.46.31-0261.jpgshot-15.09.14_18.46.40-0143.jpgshot-15.09.14_18.46.47-0575.jpg

Okręt ma duże możliwości pod warunkiem, że dostanie wsparcie.

Ze względu na jego długość pierwszym zagrożeniem są wysokotierowe niszczyciele puszczające dywany torped. Drugim zagrożeniem są szybkostrzelne krążowniki w rozproszonej grupie. Powolny obrót dział nie pozwala na walkę z kilkoma jednostkami. Świetny jest duży zasięg artylerii pomocniczej. Pomaga zatopić agresywne niszczyciele i krążowniki które chcą użyć torped z bliskiej odległości.

shot-15.09.14_18.46.31-0261.jpg

shot-15.09.14_18.46.40-0143.jpg

shot-15.09.14_18.46.47-0575.jpg

Edited by w_wilk

Players
4 posts
1,482 battles

Opisze ktoś wrażenia z gry tym pancernikiem ? Co wydaje się wam lepsze ogólnie oraz w starciu 1v1 Yamato czy Montana ?

Gra sie nim bardzo bardzo dobrze szkoda ze tak duzo kosztuje ale YAMATO (niezatapialny statek) a jesli 1v1 to YAMATO kruluje nad wszystkim co stworzone.

ps nie moge sie doczekac graniem innymi państwami niz Japonia czy USA. Czekam z niecierpliwośćą na jakies urozmajcenie. POZDRAWIAM Cris131 :honoring:

[ZGZ]
Weekend Tester
1,908 posts
12,357 battles

Gra sie nim bardzo bardzo dobrze szkoda ze tak duzo kosztuje ale YAMATO (niezatapialny statek) a jesli 1v1 to YAMATO kruluje nad wszystkim co stworzone.

ps nie moge sie doczekac graniem innymi państwami niz Japonia czy USA. Czekam z niecierpliwośćą na jakies urozmajcenie. POZDRAWIAM Cris131 :honoring:

Co robi ten Yamato!! kruluje?

Jak wy to kurde robicie, przecież takie "cosie" to automat sam poprawi....

Players
90 posts
4,320 battles

Najpierw trzeba potrafić ten automat ustawić Bang :B

Jeszcze trzy tiery do pokonania i będzie w porcie :D Jak to Evil mówi, zło będzie wypływać za góry :D

[GOFER]
Players
87 posts
17,031 battles

Po kilku bitwach Yamato mogę powiedzieć, że ten okręt jest nagrodą za męki na Izumo XD

Pierwsze wrażenia: potężna salwa. Strzelając z Yamato w inne pancerniki z Montaną włącznie odnoszę wrażenia, jakie dotąd miałem strzelając w krążownik. Pewność, że jak trafię to wejdzie co najmniej kilka tyś dmg pod każdym kątem. A jak coś płynie ładnie boczkiem i nie za daleko to dobrze trafiona salwa bierze 30-40k. Zasięg dział 30km z ulepszeniem. Oczywiście strzelanie na 30km nieszczególnie ma sens, gdyż trafić trudno - szczególnie gdy przeciwnik manewruje - a jak już się trafi, to za niewiele. Ale jeśli nie ma innych celów - dobrze mieć. Wady ? Yamato to kolos i potrzebuje przestrzeni. Wieże obracają się coś około tygodnia, więc jeśli pojawi się okręt tam, gdzie akurat nie celujemy, to może być problem. Manewrowanie samym okrętem - myślałem, że będzie gorzej. Póki co grałem w nocy i trochę rankiem - same bitwy 7vs7 - średni dmg około 90k. Ale myślę, że w normalnych bitwach 12vs12 Yamato bez trudu musi zrobić grubo ponad 100k w każdej sensownie zagranej bitwie.

• Cool 1

Players
17 posts
6,452 battles

Kilka bitew rozegranych i jak narazie to brak pomysłu na to jak grać,bardzo wolny,wieże obracają się tygodniowo,nie wiem czy dobrze wybrałem,ale na razie fanu z grania żadnego.Mam nadzieję,że coś się zmieni jak się dogadam z nim.

[LEGIO]
Alpha Tester
2,311 posts
13,227 battles

Jakie ulepszenie za 3 bańki? Zasięg, czy AA?

Przyznaję, Yamato nie mam. Celuję w niego, ale jeszcze go nie mam. 

Niemniej, wydaje mi się, że raczej AA. Chodzi o to, że obecnie samoloty znów potrafią być raczej groźne, a Yamato i bez tego modułu ma całkiem pokaźny zasięg. No i rozrzut na takie odległości będzie tylko większy, więc przewaga zasięgu może być cokolwiek teoretyczna. IMO, zaznaczam. 

Players
4,367 posts
16,858 battles

Od czego? Izumo na premce to było dla mnie 83 bitwy dziennego zbijania gwiazdek z wszystkimi promocjami do expa iflagami jakie trafiły się w międzyczasie. Więc dłuuuuugo.

Edited by 44smok

[BURZA]
Players
71 posts
34,629 battles

za 3 mln. jaki moduł - obrona plot, czy może dodatkowa bateria? Niby plot, jak sugestia powyżej, ale z drugiej strony lotniskowce nie zawsze są, a niszczycieli całe stada

a nim główne wieże się odwrócą w stronę DD-ka, całe wieki mijają.

O ile tez oczywiście ta modyfikacja dodatkowej baterii jest skuteczna...

[DOREE]
Beta Tester
1,878 posts
15,077 battles

Japonskie BB to bardzo mocna art. pomocnicza, ja ją rozwijam na dotychczasowych  IJN BB i tak samo zrobie jak dojde do Yama. Po prostu żal nie wykorzystac tego atutu, a CV jak sam zauwazyłeś- nie ma.

Players
4,367 posts
16,858 battles

Ja póki co wsadziłem moduł na większy ROF kosztem obrotu wież przeznaczony docelowo na Chabarowska. Gra się trudniej, ale te kilka sekund robi różnicę.

[BURZA]
Players
71 posts
34,629 battles

Dzięki, chyba jednak zainwestuje w pomocniczą, za dużo niszczycieli. oczywiście jak uzbieram trochę "grosza"

Players
4,367 posts
16,858 battles

Jamatanie z modułem na lepszą szybkostrzelność kosztem obrotu dział jest naprawdę przyjemne. Mam nadzieję, że po paczu się nie zmieni.

PqSTnAs.jpg