Jump to content
Sign in to follow this  
You need to play a total of 30 battles to post in this section.
shootX10

[VI] Fusō

184 comments in this topic

Recommended Posts

Sailing Hamster
140 posts
406 battles

Grałem nim jako przejściówką, ale wydaje się być OP, jak na swoim poziomie ze względu na ilość dział, które są w stanie roznieść każdy krążownik od V (VI!) poziomu w dół. Następca już nie jest taki dobry, ze względu na mniejszą ilość dział, na dodatek większy kaliber nie oznacza też większych (znacznie) uszkodzeń.

Sailing Hamster
706 posts
3,889 battles

Fuso jest jednym z najlepszych pancerników w grze. Niestety ma też jedną dużą wadę. A jest nią nauka złych nawyków do gry innymi pancernikami (czego efektem jest między innymi powyższy post). W porównaniu do większości obecnch w tej chwili w grze pancerników Fuso (jak i poprzedzający go Kongo) mocno ułatwiają grę na duże odległości. Podczas gdy większość pancerników woli raczej średnie (10-14km) lub bliskie dystanse (poniżej 10 km im, mniej tym lepiej). Dlatego też następuje pewien szok przy grze następnym w drzewku pancerniku jakim jest Nagato (moim zdaniem Nagato jest lepszy od Fuso, ale wymaga innego podejścia do gry)

• Cool 1

[BIMBR]
Alpha Tester
108 posts
7,624 battles

Fuso daje dużo frajdy z gry - ale następca jest mimo wszystko lepszy - choć dużo osób na niego narzeka.

• Cool 2

Beta Tester
12 posts
2,428 battles

Fuso daje radę ;) Nie wiem czy miałem szczęście nowicjusza czy naprawdę ten pancernik jest tak dobry ale w starciu z Amagi (pancernik 8 poziomu) wygrałem to starcie. Walka toczyła się 1 na 1 pomiędzy wyspami, 2 razy udało się trafić cytadelę i za drugim razem wysadziło mu amunicję (chyba amunicję nie ogarniam do końca typów uszkodzeń po nowym patchu).

[GJMW]
Alpha Tester
980 posts
20,910 battles

Czy mi się wydaje czy obcięli mu poważnie zasięg dział ?

Sailing Hamster
706 posts
3,889 battles

Czy mi się wydaje czy obcięli mu poważnie zasięg dział ?

nie wydaje sie Tobie, nerf zasięgu poszedł przy starcie OBT.

[-DWS-]
Beta Tester
5,129 posts
15,858 battles

Taka ciekawostka, że w zasadzie identyczne działa na Kongo zasięg mają "stary". Ale to może i dobrze, w CBT widziałem całą masę Fusiaków stojących na bazie i próbujących klepać na max. zasięg i majdrujących przód-tył. Kongosów jakoś takich "sprytnych" się za dużo nie spotyka.

A Fuso nie jest jakiś szczególnie wolny, na średnich tierach tylko Kongo jest wyraźnie szybszy, ale on jest szybszy od wszystkiego za wyjątkiem Iowy. Tak więc dojście Fusiakiem na zasięg strzału nie jest jakimś problemem. A jak ktoś bardzo chce postrzelać na początku to może sobie latacza wypuścić.

Beta Tester
238 posts
1,406 battles

Poza tym po ulepszeniu Fuso sytuacja wraca/zbliża się (nie pamiętam statów w CBT) do zasięgu sprzed open bety.

[-DWS-]
Beta Tester
5,129 posts
15,858 battles

Poza tym po ulepszeniu Fuso sytuacja wraca/zbliża się (nie pamiętam statów w CBT) do zasięgu sprzed open bety.

Jeśli chodzi o przeładowanie i szybkość obrotu, to drugi kadłub poprawia te parametry (to samo dzieje się w Kongo). Ale zasięg nawet po upgradach zostaje wyraźnie niższy niż był. Co nie znaczy że jakiś szczególnie niski, bo Amerykany i Warspite na 6 tierze jakoś strasznie daleko nie strzelają.

Beta Tester
28 posts
7,299 battles

Powiem krotko - najlepszy BB w grze - oczywiscie nie mowie ze zjedzie Yamato albo Montane lub inne 8 - 10 lvl

ale stosunek grywalnosc / tier ma chyba najlepsza w grze.

Mega juz od CB gralo mi sie najlepiej - nawet jak dobrnalem do Yamato wracalem do FUSO - jesli komus bedzie sie gralo zle FUSO powinien pomyslec o zmianie generalnie klasy jaka gra.......

Players
111 posts
626 battles

Nie wiem jak dalej ale na stocku jest masakra :( Zasięg dział po upie będzie ok i z pewnością będzie to ogromna różna ale w tej chwili ogarnięty Clevland potrafi zrobić z mi dupy jesień średniowiecza. 

• Cool 1

Beta Tester
28 posts
7,299 battles

Nie wiem jak dalej ale na stocku jest masakra :( Zasięg dział po upie będzie ok i z pewnością będzie to ogromna różna ale w tej chwili ogarnięty Clevland potrafi zrobić z mi dupy jesień średniowiecza. 

Spokojnie po UPie zasieg bedzie ok, clevlanda mozesz zjechac jedna salwa ale: po piersze do krazownikow strzelaj nieco wyzej niz do BB a wchodza cytadele i nie strzelaj z FUSO pelna salwa ....

Players
111 posts
626 battles

Spokojnie po UPie zasieg bedzie ok, clevlanda mozesz zjechac jedna salwa ale: po piersze do krazownikow strzelaj nieco wyzej niz do BB a wchodza cytadele i nie strzelaj z FUSO pelna salwa ....

Wczoraj pełnymi salwami ustanowiłem na Fuso swój rekord obrażeń. 142.000 także nie są takie złe te pełne salwy :izmena: Generalnie jak już coś tam na nim odkryjesz to nie ma takiej tragedii ale full stock to zmora. Niektóre okręty na stocku dają radę ale nie fuso :)
  • Cool 2

[-DWS-]
Beta Tester
5,129 posts
15,858 battles

Kurde, a jednak kadłub poprawia też zasięg. Strasznie mylące jest sprawdzanie zasięgu oglądając moduły, bo jak się najedzie myszą na ulepszony FCS nie mając wybadanego kadłuba, to pokazuje jakieś 15km z groszami. Tyle, że nie da się go założyć bez upgradu kadłuba, a z kadłubem i FCS-em strzela na ponad 20km.

Players
111 posts
626 battles

Kurde, a jednak kadłub poprawia też zasięg. Strasznie mylące jest sprawdzanie zasięgu oglądając moduły, bo jak się najedzie myszą na ulepszony FCS nie mając wybadanego kadłuba, to pokazuje jakieś 15km z groszami. Tyle, że nie da się go założyć bez upgradu kadłuba, a z kadłubem i FCS-em strzela na ponad 20km.

Owszem są bardzo mylące. Czasem odkrycie kadłuba zmniejsza reload głównych baterii. Np. Iowa z kadłubem strzela co 26 sec a w grze jest opis że strzela 2 razy na minutę. 
Edited by sechu

Players
43 posts
1,377 battles

co brać lepszą celność głównych dział czy zasięg do działek przeciwlotniczych?

• Cool 1

Beta Tester
151 posts
817 battles

! odczucia - WTF ... nieruchawe, nie skręca, wolne i 13 km zasięgu dział - jakiś żart lub bug. 1 bitwa - nalot + ostrzelanie z dystansu, spadłem w zasadzie nic nie robiąc.

W kolejnych bitwach przeciwnicy byli na tyle uprzejmi, że wchodzili, ze mną w kontakt na dystansie 7-12 km. No i tu już jest zupełnie inna bajka. Clevland dostający 5 trafienia + cytadele zadsjacy pytanie na chacie WTF i lose over 20 k HP in one moment ???? powoduje, że zupełnie zmienia się spojrzenie na ten BB. Większa ilość luf w stosunku do poprzednika ma tu także niebagatelne znaczenie.

Niestety zauważyłem, że CV przeciwnika bardzo lubią brać Fuso na cel - w 2 bitwach zostałem wybrańcem i pół bitwy mnie gnębili - jednak uśmiech na gębie się pojawił gdy w końcu zostali wyspotowani w zasięgu moich dział i jako ogryzek 2 salwami posłałem 1 na dno :playing: 

• Cool 1

Alpha Tester
5,609 posts
5,569 battles

co brać lepszą celność głównych dział czy zasięg do działek przeciwlotniczych?

Czy to pytanie retoryczne?

Na wypadek gdyby jednak nie - celność. Bonus jest minimalny ale każdy plus ma olbrzymie znaczenie dla pancernika. Generalnie na wszystkich pancernikach, zawsze gdy jest wybór pomiędzy jakimś bonusem do głównej artylerii a czym innym, zawsze bierz bonus do dział.

• Cool 1

Alpha Tester
5,609 posts
5,569 battles

Wydaje Ci się, przedtem maksymalnie ulepszony też miał 21 km z kawałkiem.

• Cool 1

Players
1,001 posts
6,174 battles

Pograłem trochę więcej na Fuso, staty co prawda mizerne bo na poczatku grałem stockiem z 13km zasięgu, ale 65k średni dmg jest. Rozwiniętym Fuso w ostatnich bitwach robię zazwyczaj 100+k dmgu. Cytadelki można wsadzać we wszystko co pływa, wchodzą nawet w Atago/Myoko/Mogami jak w masło, nawet Fuso czy New Mexico przy ładnym strzale na poziomie wody często chwyta cytadele. W bitwie zazwyczaj wchodzi od 3 do nawet 7-8 cytadelek.

Celność ofc zależy od RNG, ale często zdarza się przy pełnej salwie, że wejdzie 8-10 pocisków robiących łącznie 10k+ dmgu bez cytadeli. Krążowniki wypływające na krótkim dystansie (mniej niż 12km) składają się na 1-2 strzały, a jak MM jest łaskawy i wrzuci nam Phoenixy i Omahy to dopiero jest zabawa.

Największym wrogiem dla Fuso są Clevelandy i Murmansk - trzymając się na ogromnym dystanie nadal mogą nas podpalać, a po naszym strzale bez problemu zdążą zmienić kurs i nic nie wejdzie. Kumaty gracz na clevelandzie spali nas do cna. Tak samo 1vs1 z japońskim destroyerem nie zrobimy nic, nie bedziemy go widzieć a on co chwila będzie pluł torpedy.

Ogólnie pierwszy naprawdę przyjemny pancernik z tych, którymi grałem (może oprócz Wyominga, też był fajny). Lepszy od Kongo i DUŻO lepszy od Myogi.

Edited by hultaji
  • Cool 1

Sign in to follow this