Jump to content
Sign in to follow this  
You need to play a total of 30 battles to post in this section.
tentative_noob

[X] Shikishima

30 comments in this topic

Recommended Posts

[P-W-C]
Players
1,616 posts
29,884 battles

Okret za zasoby czyli za stal. X Tier. I tyle dobrego można o nim powiedzieć. Reszta niech będzie milczeniem...

tragedia

[P-W-C]
Players
1,616 posts
29,884 battles

Celność na poziomie Mikasy. Zagrałem kilka bitew zaledwie ale wrażenia bardzo ale to bardzo złe. Dwa razy miałem sytuacje gdzie na dystansie 6km (sic!) z sześciu pocisków nie trafił żaden. Pociski bardzo kapryśne. Rozumiem overpeny w krążowniki ale salwy na dystansie 16-18 km w BB również dają overpenetracje - o ile wogole trafią  w okręt.... 

jak dla mnie największe rozczarowanie ze wszystkich BB. 

[ST0RM]
Players
67 posts
8,336 battles
1 hour ago, __blacman__ said:

jak dla mnie największe rozczarowanie ze wszystkich BB. 

Może po prostu Siergiej przestawił Ci wajchę w dół. Widzę, że zagrałeś dopiero 3 bitwy na tym okręcie, więc jeszcze wszystko przed Tobą. Fajna anty reklama :cap_wander_2:

Players
2,944 posts
23,293 battles

no wlasnie czekalem z kupnem burgundii zeby pojawila sie szikiszima

teraz widze ze chyba jednak burgundia

mam czas do 25 czerwca

Players
191 posts
15,103 battles
14.06.2020 o 14:05, DeepackTheProphecy napisał:

Żebyś wiedział, że zrobił anty reklame. Już miałem brać ale myślę sobie - a poczytam. I o!.

Każdy okręt ma antyreklamę, nawet samograje typu Yamato czy Gneisenau. 

[-SBF-]
Alpha Tester, In AlfaTesters
8,315 posts
3 hours ago, zdzislawdyrma said:

no wlasnie czekalem z kupnem burgundii zeby pojawila sie szikiszima

teraz widze ze chyba jednak burgundia

mam czas do 25 czerwca

Ilu graczy tyle opinii. Mi tak akurat Shikishima się spodobała, zwłaszcza po buffie pomocniczej. Pływasz jak Yamato, a na burtach masz Harugumo. Fajna zabawa.

[MS-B]
Beta Tester, Players
1,255 posts
12,142 battles

Czyli klasyczny okręt od WG, jeśli RNG pozwoli to ci bitwa wyjdzie, jeżeli masz dziś wajchę w dół to prędzej sam siebie postrzelisz niż przeciwnika. Trochę przegięli z dźwiękiem wystrzału dział, bo je słychać z drugiego końca mapy.

[KINGS]
Beta Tester
92 posts
19,444 battles

Moja recenzja Shiki przeklejona

1. Okręt skrajnie chimeryczny niczym Gneisenau v Georgia, gdzie wpadaja cytadele zabierające po min 1/2HP w krążkach albo overpeny lub peny w pancerniki.

2.W moim odczuciu doskonały do atakowania okrętów stacjonarnych na całej mapie.

3.Dystans idealny do działania to ok 17km z powodu IFHE & HE mety, jednostka nie nadaje się do szturmowania mojszego capa w 3 minucie gry

4.Największy problem dla nie go to nie torpedy lecz Smoleński i krążki dalekosiężne, więc odstrzelenie ich na początku bądź sam ostrzał z początku bitwy powoduje psychologiczny aspekt zagrożenia i często widoczne wycofanie się ich na dalszy dystans i zmniejszenie prawdopodobieństwa zostania usmażonym.

5. Okręt kupiony jako kolekcjonerski nabytek (takie pragnienie posiadania super-yammy ^^)

6.Burgundia vs Shiki to z powodów taktycznych wyborem korzystniejszym jest Burgundia jako okręt uniwersalny aniżeli stacjonarna bateria, mam jeszcze 40k stali to może nabędę ją jeśli nie będzie lepszego doboru jednostek w przyszłości.

7. Yamato czy Musashi jest lepsze poprzez 9 dział = większe P trafienia 8. Obrona P lot silna nawet jako okręt zrobiony pod full survival. Dostosowywanie obecnie okrętów pod Full AA uważam za ............... nieprzemyślane

9.Frajda z gry to Musashi jest bardziej satysfakcjonujące.

10. Odgłos dział jest fenomenalnyyyyy. Taka Ciekawostka to, wystrzał słychać na całej mapie

11.Zarobki nieodbiegające od tradycyjnych okretów T10 z kamo. Obecnie granie na T10 jest praktycznie darmowe więc bez znaczenia ile zarabia, w 2017r było drogie i dlatego obecnie średnia z mety skoczyła na wyższe tiery, gdzie niskie wymarły. Bitwa ta pomimo 3130 bazowych XP dała tylko 795k srebra z flagą zulu i kontem premium

IMO Yama vs Siki to Yamato jest lepsze w proporcji 55 :45

shot-20_06.14_09_18.56-0101.thumb.jpg.35709467d21da3bc46f17c2c46f4b32a.jpgshot-20_06.14_09_18.47-0268.thumb.jpg.9cea16ff6e7e7cb8e97d9f89cd351540.jpg

• Cool 2

[P-W-C]
Players
1,616 posts
29,884 battles

W momencie wejścia shikishima była na pierwszym miejscu w rankingu Wows Numbers. Dziś dalej jest ale założę się, ze w miarę upływu czasu i ilosci bitew będzie systematycznie spadac wyląduje docelowo gdzieś pomiędzy Montaną a Yamato. 
juz nawet teraz widać, ze osoby grające na niej najlepiej na serwerze notują wyniki w zakresie PR i średniego DMG co najwyżej przeciętne - by nie powiedzieć słabe. Za miesiąc - dwa będzie jeszcze więcej danych i wtedy shikishima pokaże swój potencjał (lub impotencję) ...

• Cool 1

[-SBF-]
8,315 posts
2 minutes ago, __blacman__ said:

juz nawet teraz widać, ze osoby grające na niej najlepiej na serwerze notują wyniki w zakresie PR i średniego DMG co najwyżej przeciętne - by nie powiedzieć słabe. Za miesiąc - dwa będzie jeszcze więcej danych i wtedy shikishima pokaże swój potencjał (lub impotencję) ...

Średnie uszkodzenia przeciętne lub słabe? Przecież dają łącznie najwyższy wynik ze wszystkich pancerników, to jak średnio mogą być przeciętne/słabe?

PR pomijam bo jest totalnie z tyłka. Skoro średnie dla Shikishimy są najwyższe na serwerze, to chyba trzeba by było robić średnio ze 200 000 żeby mieć dobry PR.

[P-W-C]
Players
1,616 posts
29,884 battles
9 godzin temu, Greyshark napisał:

Średnie uszkodzenia przeciętne lub słabe? Przecież dają łącznie najwyższy wynik ze wszystkich pancerników, to jak średnio mogą być przeciętne/słabe?

PR pomijam bo jest totalnie z tyłka. Skoro średnie dla Shikishimy są najwyższe na serwerze, to chyba trzeba by było robić średnio ze 200 000 żeby mieć dobry PR.

poczekaj do czasu kiedy będzie na nim 30 tys bitew

[-SBF-]
8,315 posts
3 hours ago, __blacman__ said:

To oczywiste, że wtedy będzie gorzej i tylko wtedy mają sens jakiekolwiek porównania statystyk. Chodzi mi o to, skąd wziąłeś dane o średnich/słabych uszkodzeniach zadawanych przez najlepszych graczy. Żeby nie było niejasności, to pytanie z ciekawości, bez żadnych podtekstów. Przeglądałem sobie wows stats, ale że z reguły rzadko się tą stroną posługuję, przyjmuję więc że się nie znam na niej za bardzo i mogłem czegoś nie zauważyć lub źle zinterpretować, dlatego pytam.

[P-W-C]
Players
1,616 posts
29,884 battles
7 godzin temu, Greyshark napisał:

To oczywiste, że wtedy będzie gorzej i tylko wtedy mają sens jakiekolwiek porównania statystyk. Chodzi mi o to, skąd wziąłeś dane o średnich/słabych uszkodzeniach zadawanych przez najlepszych graczy. Żeby nie było niejasności, to pytanie z ciekawości, bez żadnych podtekstów. Przeglądałem sobie wows stats, ale że z reguły rzadko się tą stroną posługuję, przyjmuję więc że się nie znam na niej za bardzo i mogłem czegoś nie zauważyć lub źle zinterpretować, dlatego pytam.

Zwróć uwagę na obecne wyniki:

1022303393_Beznazwy-1.thumb.png.44112a28b5e32e4e2b989ff1f7b72069.png

zawsze jest tak, że nowo wchodzący okręt za zasoby trudno zdobywalne ( np stal) jest znacznie lepszy w statystykach początkowych - tak ok 6-12 miesięcy) od innych starszych okrętów - a później się to nieco wypłaszcza. Przy czym i tak te okręty są ogólnie wyżej niż drzewkowe (vide Stalingrad i Burgundia). Grają nimi raczej gracze z topowych klanów (bez urazy do nikogo), którzy mają stal i kręcą na nich bardzo dobre wyniki z powodu sowich umiejętności...

A tu mamy poza średnim DMG (które notabene spada gwałtownie wraz z upływem czasu i rosnącą liczbą bitew) staty gorsze niż okręty starsze za zasoby trudnozdobywalne

PR i srednia fragów juz gorsza niż burgundia,  ilosć zatopien do zatonięć (wg mnie najbardziej miarodajny parametr po DMG do oceny skuteczności) już gorszy. 

20 godzin temu, Greyshark napisał:

. Skoro średnie dla Shikishimy są najwyższe na serwerze, to chyba trzeba by było robić średnio ze 200 000 żeby mieć dobry PR.

ale jeśli jest średnie wysokie to znaczy, że ktoś je wyliczył z najlepszego i najgorszego i pośredniego - czyli muszą być gracze osiągający ponadprzeciętny wynik - również PR. A tymczasem:

Shitishima:

image.thumb.png.d06ae1b75cbd7d888af7233e5560b128.png

Burgundia:

image.thumb.png.6d8e556bf70167f81bf0069f950b1e40.png

coś już widać....może być też tak, że najlepsi gracze po prostu nie kupili Shikishimy i dlatego tak słabo to wygląda. Ale fakt, że nie kupili też o czymś świadczy.

Szkoda, że nie ma stronki podającej średnią celność okrętów - to byłoby ciekawe. 

EDIT: moja osobista i pewnie niemiarodajna opinia: Ten okręt nie ma kompletnie wpływu na bitwę... 

[P-W-C]
Players
1,616 posts
29,884 battles
17.06.2020 o 18:14, Greyshark napisał:

... Przecież dają łącznie najwyższy wynik ze wszystkich pancerników ...

18.06.2020 o 03:26, __blacman__ napisał:

No i nie trzeba było czekać 30 tysięcy bitew.... po 16 tys już mamy tak:

image.thumb.jpeg.79d9f446b47c8aae8ede3aea94ae751b.jpeg

i to pewnie nie koniec drogi.

Players
204 posts
33,249 battles

Szkoda stali okręt bez pancerza a testerów na urlop posłać tak na dwa lata bo chyba mocno "leją" na swoją służbę w pomocy WG.

[SEEYA]
Players
174 posts
22,268 battles
2 godziny temu, arkadiusz_steel napisał:

Szkoda stali okręt bez pancerza a testerów na urlop posłać tak na dwa lata bo chyba mocno "leją" na swoją służbę w pomocy WG.

Taki protip: Jak pływasz bokiem to każdy okręt jest bez pancerza :)

[-NFG-]
Players
2,176 posts
29,166 battles

W chwili pisania postu prawie dozbierałem dostatecznie ilości stali (zostało tylko czekać te pozostałe dni do nowego kuponu). Więc pytanko mam czy warto kupować crap-i-shimę? 

Lubię pancerniki, a Mushashi i (nie co mniej) Yamato dość lubię.

[DK-PL]
Players
3,026 posts
33,460 battles
36 minutes ago, Davao said:

W chwili pisania postu prawie dozbierałem dostatecznie ilości stali (zostało tylko czekać te pozostałe dni do nowego kuponu). Więc pytanko mam czy warto kupować crap-i-shimę? 

Lubię pancerniki, a Mushashi i (nie co mniej) Yamato dość lubię.

Nie warto, żałuję strasznie zmarnowanej stali (brałem ją głównie dla dodatkowego sk na rocznicę bo akurat była). Jedyne pocieszenie że nie jest to taki do końca zmyślony zdupyship, jakiś tam projekt Yamy z 510 był, nawet można znaleźć opisy w wielu książkach dot. konstrukcji z IIWŚ. 

Na dzień dzisiejszy za stal zdecydowanie brać w ciemno CV Franklin D. Roosevelt i bić sobie na nim rekordy dmg. Nawet jak nie grasz CV to i tak brać i niech sobie stoi w porcie aż kiedyś w końcu zaczniesz grać CV (bo reszta klas prędzej czy później i tak się znudzi). Poza tym FDR jest w miarę prosty dla początkującego, zawsze jakiś tam dmg zrobi nawet jak się nie ogarnia. No i dla fana gry na BB, to to jest taka latająca jego odmiana, powolny, nudny gameplay, mocno bije i ma długi reload (między atakami samolotów), ot, bijemy sobie cyferki pod staty. Nie trzeba się bawić w żadne kombinowane slingshot dropy jak na Indomitable (co akurat mnie kręci, bo już szukam powoli czegoś oryginalnego w gameplayu każdego CV).

• Cool 1

[-NFG-]
Players
2,176 posts
29,166 battles
4 minuty temu, mickecobra napisał:

(...)

Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że teraz będzie mały offtopik, ale co napiszesz o innych okrętach za Stal (Sralingrad, Yolo Emilio itp)?

[DK-PL]
Players
3,026 posts
33,460 battles
23 minutes ago, Davao said:

Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że teraz będzie mały offtopik, ale co napiszesz o innych okrętach za Stal (Sralingrad, Yolo Emilio itp)?

Stalin mi się już dawno znudził, dalej oczywiście jest op jaki był od zawsze :Smile_veryhappy: Ale wnerwiająca jest strasznie słaba manewrowość i delikatna burta, przez co gra w ruchu jest nieco utrudniona, a ja już wyrosłem ze stania dziobkiem i robienia za stacjonarną artylerię (przed snem czasem tam zagram bitewkę, akurat w trakcie zasypiam na klawiaturze, lepsze od liczenia baranów :Smile-_tongue:). A Emilio jest za punkty badawcze, super unikalna łajba, bardzo polecam. Więcej w wątkach dot. tych jednostek, zwłaszcza o Emilio napisałem niedawno sporo.

• Cool 1

[-NFG-]
Players
2,176 posts
29,166 battles
29.11.2020 o 20:20, mickecobra napisał:

A Emilio jest za punkty badawcze, super unikalna łajba, bardzo polecam. Więcej w wątkach dot. tych jednostek, zwłaszcza o Emilio napisałem niedawno sporo.

Dziękuję i przepraszam za pomyłkę. Miało być Somers, nie Pałolo. 

Sign in to follow this