Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
You need to play a total of 50 battles to post in this section.
addept

Port/ obciążenie karty graficznej

23 comments in this topic

Question

[M-D]
Beta Tester
277 posts
7,769 battles

Czy WG mogłoby wreszcie zoptymalizować port tak, żeby nie żyłował on karty graficznej? Lubię mieć grę włączoną, pyknąć sobie bitwę i potem posiedzieć w necie przed kolejną, nawet pół godziny. Niestety, port jest tak fatalnie zoptymalizowany, że moja karta, która podczas gry nie pracuje na pełnych obrotach, w porcie dostaje takiego kopa, że wentylator zaczyna wyć na maksymalnych obrotach, a temperatura karty graficznej osiąga maksymalny poziom. 

 

Jest to tym bardziej żałosne, że mam włączoną synchronizację pionową przy 60 Hz, a port zachowuje się tak, jakbym tej synchronizacji nie ustawił. Port od WG żyłuje kartę graficzną bardziej niż BF V i równie mocno co niektóre programy testowe (np. OCCT). To jest po prostu kpina. Mam zrzuconą grę na pulpit, siedzę w necie, a karta graficzna się poci i wentylator jest słyszalny. Dobrze,  że nie mam jakoś szczególnie głośnej karty graficznej, bo inaczej szału bym dostał już dawno. Niemniej jednak to przeszkadza. 

 

W grze jadę na maksymalnych detalach. Karta graficzna to GTX 1660 ti. Problem z wyciem występuje w przypadku ustawienia gry w trybie "pełny ekran w oknie". Jak dam tryb pełnoekranowy to karta się uspokaja podczas przeglądania neta (w samym porcie nadal wyje jak szatan). Trybu okienkowego używam jednak głównie z tego względu, że OBS nie rozpoznaje mi gry, gdy mam ją w trybie pełnoekranowym i nie mogę nagrywać oraz streamować. 

 

PS. W niektórych wybranych portach jest troszkę lepiej (o kilka stopni mniej), ale i tak moim zdaniem optymalizacja jest fatalna

  • Cool 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

22 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
[FT-B]
Players
534 posts
7,225 battles

A to nie procesor? Bo ja szczerze nie wiem co. Bo jak minimalizuję grę, żeby sprawdzić temperatury i wykorzystanie,to nic nie pokazuje. Ale jak siedzę za długo w porcie, czy za często wchodzę do zbrojownii, to zaczyna coś wyć. Nie jakoś super,ale chodzi głośniej. Myślałem raczej że to procesor. Wot na starym silniku, miał ten sam problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Modder
4,664 posts
21,561 battles

Wbij stały FPS do engine_config.xml. Do skopiowania z katalogu /res do modów.

 

Zmień <maxFrameRate>75</maxFrameRate> na 60.

  • Cool 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Players
1,679 posts
17,868 battles

Myślałem, że tylko na moim kompie są różne dziwne historie (tymczasem @addept też pisze o obciążeniu portu), więc cierpliwie poprawiałem co się da. Zaktualizowałem wszystkie sterowniki tak, że zarówno Winda 8.1 jak też karta NVidia GeForce 630 M działają bez problemu w przypadku wszystkich innych programów. Niestety, z jednym wyjątkiem - WoWs...

Jestem w stanie zrozumieć obciążenie komputera, gdy montuję sobie półgodzinny filmik na domowe potrzeby. Przyjmuję do wiadomości, że podczas gry - kiedy okręty pływają, manewrują, strzelają - procesor i karta mają co robić. Ale w porcie? Tajemnice z archiwum X chowają się przy tym :-(((

 

Nie chcę być niegrzeczny, @WG_Lumberjack  ale czy zechciałbyś mi rozjaśnić pewną super-tajemnicę? Jak to jest, że w trybie "portowym" gdy NIC nie powinno się dziać [czyli: tylko patrzę na okręt, nawet nie wchodzę do zbrojowni] - komputer jest maksymalnie obciążony, jakby co najmniej sterował międzynarodową stacją kosmiczną? W poprzednim patchu posłuchałem rad forumowych, poustawiałem co się dało - i gra jako tako działała. Wczoraj - 5 razy pod rząd wchodzę do portu - i 5 razy gra najpierw zaczęła wyć, potem padła. Tak wysokiego obciążenia procesora i karty - w porcie - nie miałem nawet podczas montażu wspomnianych filmików (720p). I jak widzisz, nie jestem jedynym, który zwraca uwagę, że "coś z portem jest nie tak". Mój przedmówca powyżej napisał: Wot na starym silniku, miał ten sam problem. A ja chwilami odnoszę wrażenie, jakby na moim kompie w tle działała co najmniej Seti@tHome albo inny dodatek. Tylko tym razem żadnych robaków/ pasażerów na gapę - nie stwierdzono. Co zatem robi WoWs, kiedy nic nie robi (w porcie)? Dla mnie to zagadka godna nagrody Nobla :-)

 

PS1 - z ang forum sprzed chwili:

2 games played today, twice disconnected after game ended. Seems same bug like previous update?

PS2 - @Dark_Havoc w takim razie obawiam się, że bez posiadania komputera kalibru Deep Blue trudno będzie z gry wycisnąć  zbyt wiele. Szkoda, że z patcha na patch zasobożerność gry rośnie w zastraszającym tempie. Jeszcze 4-5 patchów wstecz mogłem grać na ustawieniach średnich, i niezgorzej toto działało. Obecnie mam ustawienia najniższe z możliwych, i wciąż się zacina. Czego zażąda gra za kolejne pół roku? Jakiejś ultra super fast karty rodem z NASA do obsługi - jedynie - portu??  O tempora, o mores!!  :-(((

  • Cool 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
[ISEN]
Moderator
4,686 posts

To ja aspiruję do tego Nobla. Tak naprawdę port to..... bitwa. Pytałem kiedyś - właśnie w en sposób osiągnięto możliwość oglądania okrętów - jest to po prostu na stałe odpalona bitwa uzupełniona o animowany port. I z tego powodu tak bardzo obciąża wszystkie zasoby.

  • Cool 2
  • Funny 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
[PLO]
Players
640 posts
17,225 battles
20 minutes ago, Dark_Havoc said:

To ja aspiruję do tego Nobla. Tak naprawdę port to..... bitwa. Pytałem kiedyś - właśnie w en sposób osiągnięto możliwość oglądania okrętów - jest to po prostu na stałe odpalona bitwa uzupełniona o animowany port. I z tego powodu tak bardzo obciąża wszystkie zasoby. 

Bez sensu, ale OK. Tylko czemu w porcie mamy WIĘKSZE obciążenie niż w "prawdziwej" bitwie?

Coś tu jest mimo wszystko zepsute.

  • Cool 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Modder
4,664 posts
21,561 battles

Właśnie sprawdziłem co jest grane.

 

W trybie pełnoekranowym, po przejściu do Windozy procesor zużywa na grę 4%, a grafika pokazują mi tylko 0-1% obciążenia. Czyli praktycznie to tylko mamy zajętą pamięć i nic się nie dzieje. To samo w trybie pełnoekranowym w oknie i procek zużywa na na proces gry 14%, a grafa ma obciążenie stałe 34%. Mam ustawiony max FPS na 50.

 

Wniosek. Odpalenie gry w oknie i w tym czasie robienie czegoś innego, to dotowanie elektrowni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
[M-D]
Beta Tester
277 posts
7,769 battles
20 godzin temu, Odo_Toothless napisał:

Wbij stały FPS do engine_config.xml. Do skopiowania z katalogu /res do modów.

 

Zmień <maxFrameRate>75</maxFrameRate> na 60.

 Parę stopni mniej w porcie jeśli chodzi o kartę graficzną. Na razie musi to wystarczyć. Dzięki. 

 

20 godzin temu, Toyminator napisał:

A to nie procesor? Bo ja szczerze nie wiem co. Bo jak minimalizuję grę, żeby sprawdzić temperatury i wykorzystanie,to nic nie pokazuje. Ale jak siedzę za długo w porcie, czy za często wchodzę do zbrojownii, to zaczyna coś wyć. Nie jakoś super,ale chodzi głośniej. Myślałem raczej że to procesor. Wot na starym silniku, miał ten sam problem.

 

Nie, na pewno nie procesor. Sprawdzone na HwiNFO64. Procesor spokojnie sobie pracuje w temperaturze 46 stopni, natomiast karta rozkręcała się do 73 stopni (na niektórych portach osiągała 69 stopni). 

Po uwzględnieniu rady Odo, temperatura spadła (na spokojniejszym porcie) o 5 stopni do poziomu 64 stopni (na gorszym porcie pewnie byłoby 68 stopni). Nie jest to zadowalająca wartość, ale lepszy rydz niż nic.

 

Aktualny "spokojniejszy" port, to u mnie Hamburg. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
[FT-B]
Players
534 posts
7,225 battles
4 godziny temu, addept napisał:

 Parę stopni mniej w porcie jeśli chodzi o kartę graficzną. Na razie musi to wystarczyć. Dzięki. 

 

 

Nie, na pewno nie procesor. Sprawdzone na HwiNFO64. Procesor spokojnie sobie pracuje w temperaturze 46 stopni, natomiast karta rozkręcała się do 73 stopni (na niektórych portach osiągała 69 stopni). 

Po uwzględnieniu rady Odo, temperatura spadła (na spokojniejszym porcie) o 5 stopni do poziomu 64 stopni (na gorszym porcie pewnie byłoby 68 stopni). Nie jest to zadowalająca wartość, ale lepszy rydz niż nic.

 

Aktualny "spokojniejszy" port, to u mnie Hamburg. 

To dobrze wiedzieć,że to karta tak chodzi;/ Tak jakby wykorzystywali kartę do kopania kryptowalut ..teoria spiskowa off XD   W ETS2 mam podobnie. Jak gram, to wszystko cicho chodzi. Ale jak przejdę na wybór zleceń,to zlecenia wczytują się trochę przydługo, i zaczyna wyć.  Ale fakt, pamiętam że jak był jakiś eventowy port, to tak nie wyło. Tak właściwie wyje wam od razu? mnie tak po godzinie grania,i tak po 15 minutach siedzenia w porcie, zaczyna wyć. Tak właściwie na GTX 1050. Gra powinna hulać na wysokich w 60 FPS ,ale nie gram, z zasady ;D Więc mam wszystko ustawione na low,coś tam na medium. W grze chodzi pięknie (z okazjonalnymi spadkami w operacjach, i specjalnych trybach) ale port to jakaś masakra. Wczytuje się lata,albo na początku,albo po iluś bitwach,a potem znowu dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Players
226 posts
2,304 battles
15 godzin temu, umbra_arboris napisał:

Jeszcze 4-5 patchów wstecz mogłem grać na ustawieniach średnich, i niezgorzej toto działało. Obecnie mam ustawienia najniższe z możliwych, i wciąż się zacina. Czego zażąda gra za kolejne pół roku? Jakiejś ultra super fast karty rodem z NASA do obsługi - jedynie - portu??  O tempora, o mores!!  :-(((

U ciebie na średnich, u mnie na Wysokich gra wyciągała normalnie z 60fpsów minimum, ale z patcha na patch, WG coraz bardziej olewa kwestię optymalizacji gry pod względem stabilności obrazu, i pomyśleć, że gra, która została wydana w 2015 roku jest bardziej zasobożerna niż Doom z 2016 czy też Battlestar Galactica Deadlock.

  • Cool 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
[E--C]
Players
740 posts
12,629 battles
12 hours ago, Bahamut_ZERO_Mk2 said:

ale z patcha na patch, WG coraz bardziej olewa kwestię optymalizacji gry

Nobo pszeciesz ulepszajom sffiatełka na mapach oraz modele okrentuff, wiec kiedy majom stabilosc popraffic?

Błędy specjalnie.

Spoiler

A teraz normalniej: tak się skupili na poprawianiu oświetleń map, poprawianiu modeli, żyłowaniu DXa, że zapomnieli o optymalizacji. Ewentualnie mają początkujących programistów i nie umieją.:cap_haloween:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Modder
4,664 posts
21,561 battles
22 hours ago, addept said:

 Parę stopni mniej w porcie jeśli chodzi o kartę graficzną. Na razie musi to wystarczyć. Dzięki.

Są jeszcze dwa rozwiązania.

 

1. Programik nazywa się NvidiaInspector, jest malusieńki, nie trzeba go instalować i pozwala na dowolne przestawianie stanów karty graficznej. Robimy to  uruchamiając skrót do polecenia np. umieszczony na pasku zadań.

 

Z róznymi portami w trybie pełnoekranowym w oknie - HWiNFO raportuje pobór mocy mojej karty 970 GTX od 83 do nawet 120 Wat.Po wymuszeniu trybu minimalnego karty, pobór spada do 30 Watów i komp jest cichuteńki, ale karta ma wtedy 100% obciązenia procesora grafiki. Pracując w Windozie wszystko działa, ale już jakieś filmiki na stronkach będą się na bank ciąć.

 

Jeżeli jesteś zainteresowany, to mogę przekazać ci, co i jak. Jest to bardzo proste i nie wymaga żadnej wiedzy.

50 Watów mniej i cisza, piechotą nie chodzi. No tylko, ze ma to swoje ograniczenia, ale przestawia się stany karty w jedną chwilę.

 

2. Albo ustawienie portu na "Black Hole". Wycina on całą grafikę i jest bez muzyki. Moze jest w Aslainie, nie sprawdzałem. On pobiera mi 60 Wat i karta przechodzi w stan pasywny chłodzenia.

 

# Podane wartości zawierają w sobie 18 Watów przy pracy w spoczynku- O% obciążenia. Wartości pokazywane przez program może nie być dokładna, ale przynajmniej mamy skalę porównawczą.

 

shot-19_11.16_14_32.23-0545.jpg.06b63d596480d405d728b79863dd89a6.jpg

 

https://forum.worldofwarships.ru/topic/103470-all-порт-black-hole/

download: https://yadi.sk/d/m0Hee_1H-nMpow

  • Cool 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
[M-D]
Beta Tester
277 posts
7,769 battles

Nie chce mi się bawić w jakieś dodatkowe programy czy w modyfikacje (gram na czystym kliencie), ale dzięki. 

To WG powinno popracować nad rozwiązaniem problemu, nawet jeśli by to oznaczało dodanie "Czarnego portu" do gry. Wówczas każdy by zdecydował, czy chce mieć ładny port, żyłujący kartę graficzną do granic możliwości, czy też błogą ciszę i spokój, popartą mniejszym zużyciem energii, zwłaszcza podczas bycia "afk" w porcie. 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
[ISEN]
Moderator
4,686 posts

Ja się z tym zmagałem od dłuższego czasu... ale pomogło mi przejście w tryb pełnoekranowy. Komp nie wyje jak oszalały. Jedynie przełączanie okien trwa dłużej. Z tym sobie jakoś dam radę :)

Dzięki wielkie @Odo_Toothless

  • Cool 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Players
1,679 posts
17,868 battles

@Odo_Toothless  to ja miałbym do ciebie jeszcze taką prośbę. Mianowicie - gra na moim kompie "nie bardzo" chce przyjąć nowych ustawień.

Po kolei.

Parametry kompa: Win 8.1 8 GB RAMu, karta NVidia GT 630 M  - nie jest to luksus, ale jeszcze 2 patche wstecz wszystko chodziło. Wprawdzie na skromnych ustawieniach, ale działało. Do teraz.

Naprawdę mam wrażenie, że podczas "pobytu" w porcie sterujemy co najmniej międzynarodową stacją kosmiczną, Seti@tHome czy innymi cudami. Używam sporo programów do retuszu zdjęć czy montażu prostych filmików w 720p, ale nigdy nie miałem jeszcze serii kilkunastu crashów pod rząd. Złośliwie mówiąc, chyba nawet cała NASA nie zżera tyle zasobów, co WoWsowy port. Co oni tam w tle robią do k* nędzy, bo to jest nienormalne??

 

Zastosowałem się do twojej rady i ściągnąłem port Black Hole. Na wszelki wypadek skasowałem jeszcze ustawienia początkowe i wystartowałem na świeżo. W "pustym" porcie wszystko chodziło OK, wiatrak nie wył jak potępieniec. Uruchomiłem grę, dokończyłem bez problemów, wracam do portu i... jakaś łajdacka funkcja na siłę zmieniła mi ustawienia na inny port, oczywiście komp natychmiast zaczął wyć, a paręnaście sekund później gra się ze.sra.ła. Jeszcze raz fresh reload, ponownie wbijam pusty port, jedną grę zagrałem, i znów na chama gra wbiła się w któryś z najbardziej zasobożernych portów. Obowiązkowy crash w gratisie. I tak można by się szarpać do końca wieczności. @Odo_Toothless   jak zmusić grę by przestała robić ku...  i przyjęła parametry ustawione przez użytkownika? Trzeba doczytać na forum z sowieckimi bukwami, czy ty masz może jakiś pomysł, by port Black Hole nie uciekał, a w zamian nie właził jakiś hiper-pamięciożerny?

 

Przy okazji zajrzałem do supportu do zakładki known issues, i zrozumiałem dlaczego stabilność gry jest tak katastrofalnie zła. Lista błędów jest wielka jak chiński mur: https://eu.wargaming.net/support/pl/products/wows/article/10746/

obawiam się jednak, że przy takiej ilości błędów budowlanych wspomniany chiński mur już dawno rozleciałby się na proszek. Szkoda, że WG ma głęboko w odbycie naprawę tego beznadziejnego modułu portowego. Wolą wypuszczać kolejne Kremliny, Staliny, Odiny i inne Putiny submariny :-)))  a naprawić jednego z podstawowych modułów jakoś im się nie spieszy... Może w patchu 0.9 coś poprawią, dodając oczywiście "standardową" kolejną porcję błędów. Szkoda, lubię okręty, ale obawiam się że zostanie mi tylko oglądanie obrazków. Absolutnie bym się nie zdziwił, gdyby okazało się, że "w tle" portu w komputerach graczy wykonywane są operacje np. do tej - nieukończonej jeszcze - białoruskiej elektrowni pod litewską granicą. Jedno i drugie co i rusz przechodzą poważne awarie, więc podejrzanie pasują do siebie :-D   [złośliwość całkowicie zamierzona].  W razie czego - to zawsze wina graczy lub klientów :-D

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Modder
4,664 posts
21,561 battles
4 hours ago, umbra_arboris said:

@Odo_Toothless  to ja miałbym do ciebie jeszcze taką prośbę. Mianowicie - gra na moim kompie "nie bardzo" chce przyjąć nowych ustawień.

Zastosowałem się do twojej rady i ściągnąłem port Black Hole. Na wszelki wypadek skasowałem jeszcze ustawienia początkowe i wystartowałem na świeżo. W "pustym" porcie wszystko chodziło OK, wiatrak nie wył jak potępieniec. Uruchomiłem grę, dokończyłem bez problemów, wracam do portu i... jakaś łajdacka funkcja na siłę zmieniła mi ustawienia na inny port, oczywiście komp natychmiast zaczął wyć, a paręnaście sekund później gra się ze.sra.ła. J

No niestety doczytałem, że sami modderzy nie wiedzą co zrobić, aby ich porty nie były zamieniane na inne, po przeładowaniu gry. Widocznie musieliby jeszcze soć poprawić w jakimś pliku, a to nie jest takie proste bez spędzenia często dziesiątek godzin nad takim problemem.

 

Co do "wycia kompa" to niestety, jezeli jest wydzielane ciepło, to musimy zapewnić mu chłodzenie, a wiatraki szumią. Rozwiązania to: chłodzenie cieczą, albo nakładanie słuchawek, albo spore uchylenie obudowy, żeby była swobodniejsza wymiana powietrza. No niestety grafika 3D pobiera dziesiątki Wat i taki jest tego efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
[ISEN]
Moderator
4,686 posts

Zajrzyjcie sobie na PT. Powiem tak - WG chyba czytało to co pisaliście, bo przestało tak wyć. Jedynie oglądanie budowy Puerto Rico powoduje wycie wiatraków. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
[OCW]
Players
9 posts

Nie chciałem tworzyć nowego tematu ale dzisiaj po aktualizacji klienta podczas rozgrywki zaczęły się cyrki z FPS podczas rozgrywki.

Ustawienia mam do tej pory własne - nie grzebałem przy nich od dłuższego czasu i wyglądają na takie same (nie pamiętam wszystkich ustawień).

Problem polega na tym, że w trybie lornetki FPS spada do 30FPS w momencie kiedy na generowanym obrazie widać wyspy albo więcej elementów do rysowania przez kartę. Widok na morze i FPS wzrasta do 60FPS (Vsynch ON). Powiecie, że VGA i/lub CPU się "poci" przy większej ilości elementów do wyświetlenia. Ale tak nie jest. Przy 60FPS VGA jest obciążone od 70% do 100% a CPU do 40%. Przy spadku do 30FPS VGA obciążone do 50%, CPU 20%!!!

Rodziałka gry w trybie pełnoekranowym: 2560x1440; ustawienia nie zmieniane; GTX970 (1324MHz w trybie boost); i5-2400; 16GB 2133MHz.

Nie pojęte to jest dla mnie bo przedwczoraj nie było takich cyrków.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Players
226 posts
2,304 battles

Kolejna aktualizacja, a zmian z optymalizacją portu nie ma nadal, teraz to nawet nie mogę normalnie grać z kolegą, bo komunikuję się z nim poprzez Dsicorda, ale jak gram z wykorzystaniem Discorda to port jest jeszcze bardziej przycina i nie jest to wina mojego sprzętu, bo w bitwie nic nie obciąża karty graficznej mocno, ale jak tylko będę w porcie to obciążenie wzrasta na maxa, nie wiem co WG tam majstruje, ale powiem jedno, niech zatrudni jakichś porząniejszych informatyków a nie jakieś stado małp, bo to co się dzieje w porcie to jest już przegięcie kompletne, nawet nie mogę normalnie obejrzeć budowy PR, a karta graficzna to GeForce GTX 1050Ti, więc nawet na Bardzo wysokich to powinno zawsze być 60-70fpsów, jak miałem dawniej, ale WG ma w nosie optymalizację, im zależy tylko na pieniądzach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
[YOGA]
Players
15 posts
14,336 battles

Witam,

 

Od dłuższego czasu mam problem z zawieszaniem się gry. Obraz się zamraża, i tylko wyłączenie managerem zadań pomaga i ponowne uruchomienie. Najczęściej występuje to bitwie gdzie dużo się dzieje (latające pociski, dymy, samoloty itp.) także głównie T10. Ktoś się spotkał z takim problemem, ew. wie co w opcjach pozmieniać? Ostatnio zalecano mi usunięcie pliku preferences, ale efektu brak;/ Detale już poskręcane praktycznie do minimum więc ciężko powiedzieć co jeszcze mógłbym zmienić... W porcie jest w miarę ok, w samej bitwie się pojawia problem

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Modder
4,664 posts
21,561 battles
1 hour ago, jeszua said:

Od dłuższego czasu mam problem z zawieszaniem się gry. Obraz się zamraża(..)

Masz słabego kompa ? Jak piszesz o problemach, to zawsze pisz jego pełną specyfikację: procesor, pamięć, karta grafiki. Masz wyłączone postprocesy ?

 

Jeżeli, tak się nie dzieje od razu w pierwszej bitwiem, a kolejnych, to co parę biew, restartuj cały komputer. Samo przeładowanie gry z mego doświadczenia to za mało. U mnie po rozegraniu np. 20 gier pod rząd, zdaża się, że mam mikro zwiechy w grze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
[YOGA]
Players
15 posts
14,336 battles

Procesor Intel i3-4150 3,5 GHz, 8gb ram., grafika Sapphire Radeon DualX R9 270X 2GB. Potwór to nie jest, ale do niedawna wystarczał w zupełności. Problem pojawił się po którejś aktualizacji już po wakacjach, dokładnie nie pamiętam, bo z początku to olałem po prostu myśląc, że to przypadek.Grę wyłączam co jakiś czas, ale nie pomaga to zbyt wiele. Wczoraj np. po 2 zwiechach sypało się już w pierwszej bitwie odpalonej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Beta Tester
98 posts
7,869 battles
On 1/8/2020 at 7:45 PM, jeszua said:

Procesor Intel i3-4150 3,5 GHz, 8gb ram., grafika Sapphire Radeon DualX R9 270X 2GB. Potwór to nie jest, ale do niedawna wystarczał w zupełności. Problem pojawił się po którejś aktualizacji już po wakacjach, dokładnie nie pamiętam, bo z początku to olałem po prostu myśląc, że to przypadek.Grę wyłączam co jakiś czas, ale nie pomaga to zbyt wiele. Wczoraj np. po 2 zwiechach sypało się już w pierwszej bitwie odpalonej.

to wyobraź sobie PhenomX6, 16GBram i R9/380X@4GB które się zacina, gdzie Skyrim (bo pod niego było kupione) chodzi na ultra ...
bo to już jest wielka kpina by Vega była zawieszana a 32GB pamięci było za mało...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×