Jump to content
Sign in to follow this  
You need to play a total of 50 battles to post in this section.
Korsarz_87

Wysoki ping

10 comments in this topic

Recommended Posts

[CSMW]
Beta Tester
1,540 posts
10,889 battles

Wiem, że jest od tego "dział techniczny", ale pozwole sobie na małe wykroczenie, bo zależy mi na szybkiej odpowiedzi- tylko dziś mam okazje troche popykać przed kolejna delegacją.

Otóż- gra zachowuje sie tak, jakby miała wielkie opory do poprawnego łączenia sie z serwerem. Opornie sie loguje, po kliknieciu 'bitwa' bywa, że jeszcze ze dwa razy musze sie zalogować (wywala do ekranu logowania), a jak już sie uda wejsc do bitwy, to ping skacze od 200 do 1000. Tylko coopy wyglądaja normalnie. 

"Speedtest" pokazuje stabilne 22ms pingu. Czolgi tez śmigają normalnie. Co to może być? Czy możliwe, żeby próba instalacji innej gry coś namieszała w plikach? Czy ktoś inny w ogóle ma podobny problem?

  • Cool 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Players
881 posts
14,874 battles

Potwierdzam wczoraj mi skakał prawie do 1200 .. na pewno to nie problem u mnie z netem już o rysowaniu okrętów w grze nie wspomnę no ale naszywki Daszy i kapitan delfin ważniejsze od optymalizacji...

  • Cool 1
  • Funny 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
[HEROZ]
Players
763 posts
6,588 battles

Hmm, Ja wczoraj sporo grałem ale nic nie zauważyłem. Powiem nawet, gra łączyła lepiej niż zwykle.

 

No ale za dużo osób zgłasza problem żeby nie było nic na rzeczy. Inna sprawa że w ten weekend był tłok trochę większy niż zwykle bo ludzie tiery 10 męczyli. Chyba nawet liczba graczy 30k przekroczyła.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[COMA]
Players
451 posts
10,282 battles

Ja z kolei mam problemy z pociskami przelatującymi przez tekstury okrętu i niezaliczanymi w ten sposób trafieniami. Jest to o tyle męczące, że nie wiadomo gdzie skill się zaczyna, a gdzie kończy i czasami celuje dobrze, lecz z niewiadomych mi przyczyn salwa (np. z ZAO) zalicza 3 trafienia, mimo iż 9 pestek trafiło w teksturę. Choćbym stanął na uszach mój ping w grze oscyluje w granicach 31-36 ms (WIFI) i 31-34 ms (podłączenie bezpośrednie). Uruchamiając WOWs'a wyłączam wszystkie programy mogące pobierać dane oraz dezaktywuje zaporę i antywirusa. Pomijanie launchera WOWS spowodowało większe ustabilizowanie się pingu, lecz problemy nadal występują...

 

Od jakiegoś czasu pogrywam sobie  z kolegą na czacie głosowym i tak znalazłem u siebie kolejną dziwną przypadłość przy renderowaniu/wyświetlaniu się celów, gdyż te wyświetlają się na mapie oraz horyzoncie z dużym opóźnieniem. Tłumacząc dokładniej wygląda, to tak:

(...)

Kolega: "O Conqeror się pojawił"

Ja: "Gdzie ?" (patrze na mapę oraz przed siebie i nic nie widzę) 

Kolega: " za wyspą przy C, przed nami" ( tutaj w momencie, gdy zaczął mówić, na horyzoncie i na mapie pojawił się wspomniany Conqeror  )

(...)

Tak też różnica w wyświetlaniu się celów wynosi koło 4 sekund (+/- 1 sekunda ). Szukając rozwiązania powyższego problemu zacząłem bawić z grafiką i nawet obniżenie jej na najniższe detale nie przynosi rozwiązania problemu. Co najbardziej irytujące posiadam napęd półprzewodnikowy na złączu NVMe, dzięki któremu gra od WG powinna dosłownie teleportować, a tymczasem wejście do portu i ładowanie bitwy (do ukazania składów drużyn) potrafi potrwać z 13-18 sekund (rozmawiając na czacie kolega ma te 4-5 sekundy przewagi i widzi wcześniej skaldy drużyn niż ja). Zawężając liczbę podejrzanych do programu "wows.exe" , zauważyłem iż ten "wspaniały silnik gry"nie pokusi się na więcej niż odczyt rzędu 100-140 mb/s  (nawet nie 10 % wydajności odczytu mojego dysku :cap_look: !!!). Mówiąc szczerze nie mam zielonego pojęcia z czego wynikają moje problemy, gdyż jako użytkownik mogę zadbać tylko o aktualność oprogramowania i sterowników. Wydaje się mi, ze przyczyna nie leży w moim sprzęcie oraz dostawcy internetu (wszytko już zrobiłem włącznie z reinstalacją windy), ale w silniku gry i na jej serwerach. W przyszłym tygodniu przeprowadzę test z komputerem podpiętym do internetu firmowego ( 3 różnych dostawców internetu) z potężna przepustowością i będę wiedział wszystko (odnośnie serwera WG)...

 

 

PS: Sterowniki mam wszystkie aktualne, wliczając BIOS itp. ( zresztą w dzisiejszej dobie nie pozwolą Tobie żyć bez aktualizacji :Smile-_tongue:). 

 

 

Sprzęt:  Lenovo Legion = I7-7700HQ/1050 GTX 4GB/ 8 GB RAM DDR4/ SSD NVMe KC1000 240 GB + HDD 1GB Western Digital 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Players
1,363 posts
30 minutes ago, RADAMANTHYSEK said:

Ja z kolei mam problemy z pociskami przelatującymi przez tekstury okrętu i niezaliczanymi w ten sposób trafieniami. Jest to o tyle męczące, że nie wiadomo gdzie skill się zaczyna, a gdzie kończy i czasami celuje dobrze, lecz z niewiadomych mi przyczyn salwa (np. z ZAO) zalicza 3 trafienia, mimo iż 9 pestek trafiło w teksturę. Choćbym stanął na uszach mój ping w grze oscyluje w granicach 31-36 ms (WIFI) i 31-34 ms (podłączenie bezpośrednie). Uruchamiając WOWs'a wyłączam wszystkie programy mogące pobierać dane oraz dezaktywuje zaporę i antywirusa. Pomijanie launchera WOWS spowodowało większe ustabilizowanie się pingu, lecz problemy nadal występują...

 

Od jakiegoś czasu pogrywam sobie  z kolegą na czacie głosowym i tak znalazłem u siebie kolejną dziwną przypadłość przy renderowaniu/wyświetlaniu się celów, gdyż te wyświetlają się na mapie oraz horyzoncie z dużym opóźnieniem. Tłumacząc dokładniej wygląda, to tak:

(...)

Kolega: "O Conqeror się pojawił"

Ja: "Gdzie ?" (patrze na mapę oraz przed siebie i nic nie widzę) 

Kolega: " za wyspą przy C, przed nami" ( tutaj w momencie, gdy zaczął mówić, na horyzoncie i na mapie pojawił się wspomniany Conqeror  )

(...)

Tak też różnica w wyświetlaniu się celów wynosi koło 4 sekund (+/- 1 sekunda ). Szukając rozwiązania powyższego problemu zacząłem bawić z grafiką i nawet obniżenie jej na najniższe detale nie przynosi rozwiązania problemu. Co najbardziej irytujące posiadam napęd półprzewodnikowy na złączu NVMe, dzięki któremu gra od WG powinna dosłownie teleportować, a tymczasem wejście do portu i ładowanie bitwy (do ukazania składów drużyn) potrafi potrwać z 13-18 sekund (rozmawiając na czacie kolega ma te 4-5 sekundy przewagi i widzi wcześniej skaldy drużyn niż ja). Zawężając liczbę podejrzanych do programu "wows.exe" , zauważyłem iż ten "wspaniały silnik gry"nie pokusi się na więcej niż odczyt rzędu 100-140 mb/s  (nawet nie 10 % wydajności odczytu mojego dysku :cap_look: !!!). Mówiąc szczerze nie mam zielonego pojęcia z czego wynikają moje problemy, gdyż jako użytkownik mogę zadbać tylko o aktualność oprogramowania i sterowników. Wydaje się mi, ze przyczyna nie leży w moim sprzęcie oraz dostawcy internetu (wszytko już zrobiłem włącznie z reinstalacją windy), ale w silniku gry i na jej serwerach. W przyszłym tygodniu przeprowadzę test z komputerem podpiętym do internetu firmowego ( 3 różnych dostawców internetu) z potężna przepustowością i będę wiedział wszystko (odnośnie serwera WG)...

 

 

PS: Sterowniki mam wszystkie aktualne, wliczając BIOS itp. ( zresztą w dzisiejszej dobie nie pozwolą Tobie żyć bez aktualizacji :Smile-_tongue:). 

 

 

Sprzęt:  Lenovo Legion = I7-7700HQ/1050 GTX 4GB/ 8 GB RAM DDR4/ SSD NVMe KC1000 240 GB + HDD 1GB Western Digital 

Stary problem ponoć fix w fazie testów. W tej chwili opóźnienia między minimapą, a polem bitwy potrafią kręcić się nawet w granicach 5s, żeby śmiesznie było działa to też w drugą stronę. U ciebie znika spot, a przeciwnik z powodu opóźnień widzi cię jeszcze z 1-2sec przez co jak za szybko zmienisz kurs to nic nie pomoże bo i tak to widzi. Kolejna rzecz to strzelanie przez wyspę - cel znika ale jeszcze przez 1-2 sec serwer "trzyma" koordynaty celu więc pociski i tak przejdą nad wyspą zamiast trafić w nią.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Players
16 posts
8,017 battles

Nie posiadam WGC, dłuższy czas nie miałem problemu z pingiem dzisiaj jest tragedia - ping skacze powyżej 5000, po czym wraca do normy. Tak kilka razy na bitwę. Jak chwyci w "gorącym momencie" oczywiście szybki zgon. Wczoraj raz mnie całkiem wyrzuciło i dłuższy czas nie mogłem się zalogować.

Panowie z WG widzę mają czas na streamy z okazji 3 urodzin, nie ma za to komu serwerów ogarnąć by dało się grać normalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[B-EYE]
Beta Tester
433 posts
6,386 battles
26 minutes ago, CrimsoNeko said:

Nie posiadam WGC, dłuższy czas nie miałem problemu z pingiem dzisiaj jest tragedia - ping skacze powyżej 5000, po czym wraca do normy. Tak kilka razy na bitwę. Jak chwyci w "gorącym momencie" oczywiście szybki zgon. Wczoraj raz mnie całkiem wyrzuciło i dłuższy czas nie mogłem się zalogować.

Panowie z WG widzę mają czas na streamy z okazji 3 urodzin, nie ma za to komu serwerów ogarnąć by dało się grać normalnie.

No przyoszczędzili na karmię do chomików by wyrównać wartość za te kutuzowy które rozdali :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Weekend Tester
1,874 posts
8,860 battles

Świetna aktualizacja, pingu jeszcze nie udało mi się sprawdzić. 

Pierwsze uruchomienie klijenta i błąd krytyczny, eywaliło do pulpitu. Za drugim razem klijent sie odpalił, bitwa rizpoczeła odliczanie i taki error ze tylko hard reset... 

GJ WG... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×